Türkiye Tasarım Haftasının en büyük hedeflerinden birisinin tasarım ve endüstrinin birleşmesini sağlamak olduğunu belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’de 500 tasarım merkezi açmayı hedeflediklerini kaydetti. TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise “Üretirseniz, çalışırsanız, değer yaratırsanız varsınız. Aksi halde bu yarışta olamazsınız.” dedi.
Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey’in açılışına katılan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin hedefleri olduğunu, bu anlamda “Küresel 10 marka olsun” denildiğini hatırlattı.
“Değer yaratırsanız varsınız”
Katma değeri yüksek ürünler anlamında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) düzeyine çıkılmasının istendiğine değinen Altunyaldız, “Ar-Ge harcamalarında OECD eşiklerini yakalamalı ve geçmeliyiz diyoruz. İşte bütün bunları tasarımla, markalaşmayla, Ar-Ge’yle ve inovasyonla yapabilirdik.” dedi.
Artık dünya dilinde “Ben de varım” diyen Türk markalarının olmaya başladığını belirten Altunyaldız, “Henüz küresel miyiz? Değiliz. Küresel olacak mıyız? Mutlaka olacağız” diyerek, 10 küresel marka için Meclis ve hükümet olarak çalıştıklarını kaydetti.
Altunyaldız, “Üretirseniz, çalışırsanız, değer yaratırsanız varsınız. Aksi halde bu yarışta olamazsınız.” İfadesini kullandı.
“Artık taklit değil, tasarım istiyoruz”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye Tasarım Haftasında evrensel bir uyum peşinde olduklarını belirterek, milli tasarım kavramının çok gerilerde kaldığını aktardı.
Büyükekşi, “Biz evrensel olanla yerel arasındaki uyumdan söz ediyoruz. O uyum ki evrensel olan yanı ile İstanbul’da olduğu kadar Japonya’da, Şikago’da, Kenya’da veya Mekke’de benzer bir heyecanı yaratır. Yerel olan yanı ile tüm coğrafyalarda yaşayan insanlar için tanıdık bir selamdır.” dedi.
Türkiye Tasarım Haftasının en büyük hedeflerinden birisinin tasarım ve endüstrinin birleşmesini sağlamak olduğunu bildiren Büyükekşi, “Türkiye olarak, bundan sonra trendlerin peşinden koşmayacağız. Trendlere yön vereceğiz. Artık taklit değil, tasarım istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Büyükekşi, Türkiye’de endüstriyel tasarım patentinin son 10 yılda 1,5 kat artarak 40 bin 200’e çıktığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: “Patent başvurularının yüzde 62’si İstanbul, Bursa ve Ankara’dan geldi. Ama biz tasarım kültürünün ülkemizin her köşesine yayılmasını istiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’de 500 tasarım merkezi açmayı hedefliyoruz, çalışmalarımız devam ediyor.”
Design Turkey Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Tasarım Haftası/Design Week Turkey, Ekonomi Bakanlığı ve TİM iş birliğinde, Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığında başladı.
Türkiye Tasarım Haftasının açılışında inovasyon ve markalaşma alanında Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından biri olan Design Turkey Tasarım Ödülleri de sahiplerini buldu.
Ekonomi Bakanlığı, TİM ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu iş birliğiyle bu yıl beşincisi düzenlenen Design Turkey Tasarım Ödüllerinde toplam 350 endüstriyel tasarımdan 7’si “Üstün Tasarım”, 36’sı “İyi Tasarım”, 7’si ise “Konsept Tasarım Ödülü” almaya hak kazandı.
(6)