Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017-2019 döneminde uygulanacak maliye politikası ile özel sektör yatırımlarına kaldıraç oluşturacak kamu yatırımlarına, üretim ve ihracatı destekleyecek teşvik ve yardımlara, işletmelerin finansa erişimine katkı sağlayacak desteklere daha fazla kaynak ayıracaklarını bildirdi.
Bakan Naci Ağbal, Ocak-Eylül 2016 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları, 2016 Yıl sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi.
Ağbal, 2017-2019 döneminde uygulanacak maliye politikasının büyüme oranını yukarıya çekeceğini belirterek, bu dönemde bir yandan özel sektör yatırımlarına kaldıraç oluşturacak kamu yatırımlarına, üretim ve ihracatı destekleyecek teşvik ve yardımlara, işletmelerin finansa erişimine katkı sağlayacak desteklere, diğer yandan da Ar-Ge, inovasyon ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine daha fazla kaynak ayıracaklarını bildirdi.
“Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz”
Büyüme dostu bir maliye politikası uygulayacaklarını kaydeden Ağbal, bu süreçte mali disiplini korumayı sürdüreceklerini kaydetti.
2017 yılında yüzde 1,7 olacak genel devlet açığının milli gelire oranını program dönemi sonunda yüzde 1’e düşürmeyi hedeflediklerini bildiren Ağbal, “2016 yıl sonunda yüzde 32,8 oranında gerçekleşmesini beklediğimiz AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranını 2017 yıl sonunda yüzde 31,9’a, 2019 sonunda ise yüzde 29,9’a düşürmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısını bugün TBMM’ye sevk edeceklerini ifade eden Ağbal, tasarının Orta Vadeli Program’a (OVP) uyumlu olarak hazırlandığını dile getirdi. Ağbal, 2017 ve takip eden yıllarda mali disiplinden taviz vermeden, kamu maliyesi alanında elde edilen kazanımları korumayı hedeflediklerine dikkat çekti.
“Kamu hizmetlerine kaynak ayıran bir bütçe”
Ağbal, şunları kaydetti:
“2017 yılı bütçemizde bütçe giderlerini 645,1 milyar lira, faiz hariç bütçe giderlerini 587,6 milyar lira, bütçe gelirlerini 598,3 milyar lira, vergi gelirlerini 511,1 milyar lira, bütçe açığını 46,9 milyar lira, faiz dışı fazlayı ise 10,6 milyar lira olarak öngördük. Bu hedefler çerçevesinde 2017 yılında bütçe açığımızın milli gelire oranını yüzde 1,9 olarak öngörüyoruz.
2017 yılı bütçemiz faize değil, kamu hizmetlerine kaynak ayıran bir bütçe olma özelliğini taşımaktadır. Bütçe giderleri içerisinde faiz giderlerinde meydana gelen azalmaya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. 2017 yılında sadece toplanan 100 liralık verginin 11 lirası faiz harcamalarına gitmektedir. Geriye kalan kısmı ise eğitime, sağlığa, tarıma, yatırıma, sosyal yardımlara harcıyoruz.”
“Orta vadede ise hedefimiz, enflasyonu yüzde 5’e düşürmek”
Enflasyonun 2015 yılında yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini, bu yıl sonunda ise yüzde 7,5’e düşmüş olacağını belirten Ağbal, “Orta vadede ise hedefimiz, enflasyonu yüzde 5’e düşürmektir.” dedi.
Gelecek yıl özel sektör yatırımlarına kaldıraç etkisi sağlayacak temel kamu yatırımlarına önemli kaynak ayırdıklarını kaydeden Ağbal, şunları kaydetti:
“Yatırım ödeneklerini yüzde 30 artırıyoruz. 2016’da bütçeden yatırıma ayırdığımız 60 milyar lira kaynağı, 2017’de 78 milyar liraya çıkarıyoruz. Kamu yatırımları içerisinde en yüksek payı 22,1 milyar lirayla ulaştırma sektörüne ayırıyoruz. Eğitim alanındaki yatırımlar için 13,7 milyar lira, tarım sektöründeki yatırımlar için 10,3 milyar lira, sağlık sektöründeki yatırımlar için ise 7,1 milyar lira kaynak tahsis edildi. Geçen yıl iki katına çıkardığımız reel kesim desteklerini 2017’de yüzde 16 arttırarak 32,4 milyar liraya çıkarıyoruz.
Reel kesim destekleri içinde en yüksek payı istihdam üzerinde de olumlu etkisi olan sosyal güvenlik işveren prim desteklerine veriyoruz. 2017 yılında bu çerçevede işletmelerimiz tarafından SGK’ya ödenmesi gereken 22 milyar lira tutarındaki işveren primini devlet bütçesi tarafından karşılıyoruz.”
Özel sektör yatırımlarının 2017 bütçesinde önemli önceliği oluşturduğuna dikkati çeken Ağbal, söz konusu yatırımların arttırılması amacıyla başta kurumlar vergisi indirimi olmak üzere çeşitli vergi indirimleri ve vergi istisnaları sağladıklarını bildirdi.
Bütçeden doğrudan ve dolaylı olarak nakit destekler verildiğine işaret eden Ağbal, “Faiz ve enerji desteği önemli destek unsurlarından bazıları. Yatırım yapan işletmelerimize sağladığımız nakdi destekler için 2017 bütçemizden yaklaşık 600 milyon lira kaynak ayırdık. İhracatın desteklenmesi için ayrılan kaynağı 1 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarıyoruz. Bu çerçevede yeni destek unsurlarını da hayata geçiriyoruz.” diye ifadelerini kullandı.
Tarımsal kredilere faiz desteği
Ağbal, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyaç duyduğu finansmanı düşük maliyetle karşılaması için Ziraat Bankası aracılığıyla tarımsal kredilere verilen faiz destek tutarını yüzde 37 artarak 2,4 milyar liraya çıkardıklarını ifade etti.
Orta gelir tuzağından kaçınmak için sanayi yapısını ileri teknoloji üreten bir yapıya dönüştürmenin en önemli öncelikler arasında yer aldığına dikkati çeken Ağbal, bu kapsamda bilgi üreten ve bilgiyi nitelikli kullanarak ticari değere dönüştürebilecek bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemi oluşturmak istediklerini kaydetti.
Bu hedefe ulaşmak amacıyla 2017 bütçesinden yaklaşık 5,8 milyar lira Ar-Ge ve inovasyona kaynak ayırdıklarını belirten Ağbal, büyükşehir belediyeleri ile il özel idarelerine de bütçeden aktarılacak kaynağın 2017 için 58,4 milyar lira olarak belirlendiğini bildirdi.
(9)