Beyaz eşyada ÖTV sıfırlandı. Bakanlar Kurulu Kararıyla, televizyonlar hariç elektrikli ev aletlerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 30 Nisan’a kadar sıfırlanırken, mobilyada ise KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü.
Bakanlar Kurulu’nun; 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tabloda Yer Alan Bazı Kağıtlara İlişkin Damga Vergisi Oranının Belirlenmesine, Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına, İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Edilecek Verginin Alt Sınırının Tespitine ve 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (II) ve (IV) Sayılı Listelerde Yer Alan Bazı Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Oranının Belirlenmesine Dair Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Kararı, 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri
Buna göre, Resmi şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ait damga vergisi oranı “0” olarak uygulanacak.
Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar’da yapılan değişiklikle de, net alanı 150 metrekareye kadar olan konutlarda arsa birim metrekare vergi değeri için uygulanacak oranlar yeniden belirlendi.
Mobilya ve beyaz eşya
Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı mobilyalarda KDV oranı yüzde 8’e indirilirken, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyaların ÖTV oranı da 30 Nisan 2017 tarihine kadar sıfırlandı.
ÖTV’si sıfırlanan mallar arasında klimalar, buzdolapları, dondurucular, termosifonlar, gazla çalışan su ısıtıcılar, çamaşır kurutma makinaları, bulaşık makinaları, çamaşır makinaları, elektrik süpürgeleri, gıda maddeleri öğütücüleri ve karıştırıcılar, meyve veya sebze presleri, et kıyma makinaları ile saç kurutma makinalarında ÖTV sıfır olarak uygulanacak.
KDV Tebliği Değişikliği
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği değişikliği de Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tebliğ ile Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişikliğe gidilerek, 3065 sayılı Kanunda hükme bağlanan, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri ile yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için KDV istisnasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
İmalat sanayi yatırımları KDV iadesi
İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında;
– Asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılının ilk altı aylık döneminde (1/1/2017-30/6/2017) söz konusu yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin izleyen bir yıl içinde (1/7/2017-30/6/2018),
– Asgari 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılının ikinci altı aylık döneminde (1/7/2017-31/12/2017) söz konusu yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve bu süre içinde indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin izleyen bir yıl içinde (1/1/2018-31/12/2018),
– 50 milyon Türk Lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında söz konusu yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere düzenlenen faturalarda yer alan ve 2017 yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin izleyen yıl içinde (1/1/2018-31/12/2018)
talep edilmesi halinde iadesi yapılacak. Uygulamadan yararlanacak mükelleflerin, imalat sanayiine yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olması, söz konusu inşaat işlerinin de bu teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olması ve teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması gerekecek.
(10)