Fransa’nın Başkenti Paris’te Aralık 2015’te düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı’nda üzerinde uzlaşılan Paris Anlaşması için imza töreni 22 Nisan’da yapılacak. Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki Genel Merkezi’nde düzenlenecek İklim Değişikliği ile Küresel Mücadele Anlaşmasının imza törenine rekor sayıda ülkenin katılması bekleniyor.
BM İklim Değişikliği Konferansı, 30 Kasım-12 Aralık 2015 tarihleri arasında Fransa’nın Başkenti Paris’te toplanmış, ülkeler çetin müzakerelerin ardından küresel iklim değişikliği ile mücadelede Kyoto Sözleşmesi’nin yerini alacak yeni bir anlaşma üzerinde mutabakata varmışlardı. Yeni anlaşma ile küresel ısınmanın 2°C ile sınırlı tutulması hedefleniyor.
Aralık ayında Paris’te varılan İklim Değişikliği ile Mücadele Anlaşmasının 22 Nisan’da BM Genel Merkezinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un ev sahipliğinde yapılacak imza törenine rekor sayıda ülkenin katılması bekleniyor.
Paris Anlaşmasını, imzaya açılacağı ilk gün olan 22 Nisan’da imzalayacağını açıklayan ülke sayısı 130’un üzerine çıktı. Böylece, 1982 yılında imzaya açıldığı ilk gün 119 ülke tarafından imzalanan Deniz Hukuku Sözleşmesinin rekoru da kırılmış olacak. Birçok ülke daha anlaşmayı imzalayacağını gayri resmi şekilde de olsa beyan ettiğinden, sayı her geçen gün artıyor.
Törene 60’ın üzerinde Devlet ve Hükümet başkanının katılacak olması iklim değişikliği ile mücadele konusunda ülkelerin kararlılığının en üst seviyede olduğunu gösterdiği ifade ediliyor. Anlaşmayı Türkiye adına da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzalaması bekleniyor.
İmza töreni ile Paris Anlaşmasının mümkün olan en kısa sürede yürürlüğe girmesi için ilk adım da atılmış olacak. Anlaşma, küresel seviyede sera gazı salınımının yüzde 55’ine neden olan en az 55 ülkenin onaylamasını takiben 30 gün içinde yürürlüğe girecek.
Uluslararası anlaşmaların imzalanmasını takiben ulusal seviyede de onaylanması, bunun BM Genel Sekreterine bildirilmesi ve BM Genel Sekreteri tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.
Birçok ülke anlaşmayı imza töreninden sonra en kısa sürede ulusal seviyede de onaylayacağını açıkladı.
BM Genel Merkezi’nde 22 Nisan’da yapılacak imza törenine sivil toplum ve özel sektör temsilcileri de katılarak Paris Anlaşması kapsamında iklim değişikliği ile mücadele ve küresel ısınmanın 2°C’nin altında tutma çabalarına katkılarını ele alacaklar.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, imza töreni ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Paris tarihi bir andı. Ancak bu sadece bir başlangıç. İklim değişikliği ile mücadele için çabalarımızı acil olarak mutlaka hızlandırmalıyız. Tüm ülkeleri Paris anlaşmasını 22 Nisan’da imzalamaya çağırıyorum” dedi.
ABD ve Çin tarafından yapılan ortak açıklamada, 22 Nisan’da BM Genel Merkezi’nde gerçekleştirilecek törenle imzaya açılacak Paris Anlaşması’ndan doğan sorumlulularını yerine getirmek için gerekli ulusal adımları atacağını bildirmeleri, BM cephesinde memnuniyet yaratmıştı.
BM Genel Sekreter sözcülüğünden yapılan açıklamada BM Genel Sekreteri Ban’ın, bu iki ülkenin Paris Anlaşması’nın mümkün olduğunca erken yürürlüğe girmesi için diğer ülkeleri de imza atmaya çağırmalarından dolayı da memnun olduğu kaydedilmişti.
22 Nisan İmza Töreni konusunda daha fazla bilgi için
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(12)