Bilim insanlarına göre dünya genelinde gıda ziyanının azaltılması sera gazı salınımını azaltarak aşırı hava koşulları ve yükselen deniz seviyesi gibi iklim değişikliğinin bazı etkilerini zayıflatacaktır.
Almanya’da bulunan Postdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü’ne bağlı araştırmacıların gerçekleştirdiği yeni bir çalışmaya göre 2050 yılına kadar tarım kaynaklı sera gazı salınımlarının %14’ü gıda kullanımının ve dağıtımının daha iyi yönetilerek ziyan olan gıdaların azaltılması sayesinde giderilebilir.
Tarımsal faaliyetlerin iklim değişikliğinin en büyük sürücülerinden biri araştırmacılar, 2010 yılındaki küresel sera gazı salınımının %20’sinin tarım kaynaklı olarak gerçekleştiğini ifade ettiler.
Araştırmacılar, gıda ziyanından kaçınmanın ve gıda sektörü katma değer zincirinde daha etkili ve verimli yönetim politikaları uygulamanın önüne geçilebilir sera gazı salınımlarını azaltarak iklim değişikliğinin hızını düşüreceği yorumunda bulundular.
Çok fazla gıda ziyanı yapılıyor
Dünya çapında üretilen gıdaların %30’u ila %40’ının ya hasat sonrasında ve taşıma sırasında bozulduğu için ya da tüketiciler ve perakendeciler tarafından hiç yenmeden atıldığına dikkat çeken çalışmaya göre eğer Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomiler Batılı gıda alışkanlıklarını edinirlerse gelecekte gıda ziyanın çok hızlı bir şekilde artacağının altını çiziyor.
Çalışma ayrıca zengin ülkelerin sağlıklı olandan çok daha fazla gıda tükettiklerini ve bir o kadarını da ziyan ettiklerini not ediyor.
Gıdalar daha iyi dağıtılmalı
Gıda ziyanının azaltılması ve dünyanın gıda fazlasının, gıda sıkıntısı çeken bölgelerine çok daha etkili bir şekilde dağıtılmasının iklim değişikliğini yavaşlatmakla birlikte açlık ve fakirlik gibi toplumsal sorunların da önüne geçebileceği artık yaygın bir şekilde kabul edilen bir gerçek.
Gıda ziyanının insanlara ve doğaya zarar verdiğini, dünyanın kaynaklarının boşa gitmesine neden olduğunu ve maliyetinin herkese yansıdığını ifade eden araştırmacılar, işbirliği içerisinde bunun önüne geçilmesinin bir hayal olmadığını hatırlatıyorlar.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)