Her yıl 16 Ekim, dünyadaki 150’den fazla ülkede Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Günü için bu yılın temasını, “İklim Değişiyor, O Halde Gıda ve Tarım da Değişmeli” olarak belirledi.
Dünya Gıda Günü dolayısıyla tüm dünyada gerçekleştirilen etkinlikler, açlık problemi yaşayan insanlar hakkında farkındalık yaratıp faaliyete geçilmesini sağlarken, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşması konusundaki faaliyetler de teşvik ediliyor. Etkinlikler, kamuoyunun bilinçlendirilmesi, gıda kayıp ve israflarının azaltılması ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından farkındalık sağlıyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bu yılki teması “İklim değişiyor, o halde gıda ve tarım da değişmeli” (Climate is changing. Food and agriculture must too) olarak belirlenen Dünya Gıda Günü kapsamında; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, FAO ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından düzenlenen etkinlik, 18 Ekim Salı günü Ankara’da gerçekleştirilecek.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in açılış konuşmaları ile başlayacak etkinlikte, Dünya Gıda Günü Ödül Töreni de yapılacak. Etkinlik öğleden sonra yapılacak İklim Değişikliği, Gıda ve Tarım Paneli ile sona erecek.
Sürdürülebilir Gıda Konferansı
Dünya Gıda Günü dolayısıyla Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ile Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliği ile 18 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirilecek Sürdürülebilir Gıda Konferansı da, sürdürülebilir gıda odağında gıdanın tüm taraflarını bir araya getirecek.
Gıda sektörü paydaşları, İstanbul Swissotel’de yapılacak konferansta, sürdürülebilir gıda dönüşümünü, değişen parametreleri ve hedefleri, gıda sektöründe değişen iş modelleri ve tüketici davranışlarını tartışacaklar. Yeni dünya ekonomisinden tüketici davranışlarına; sürdürülebilir tarımdan tedarik zincirine, gıda kayıplarının azaltılmasından organik gıdaya, ambalaj dönüşümünden değişen iş modellerine kadar gıda sektörünü ilgilendiren tüm konular, masaya yatırılacak.
TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik de, konferansta gıda sektörünün sürdürülebilirlik yaklaşımı konusundaki görüşlerini katılımcılarla paylaşacak.
(29)