Fransa’da Maliye Bakanı olarak görev yaptığı döneme ilişkin bir davada “görevi ihmal etmekten” suçlu bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’a, IMF Yönetim Kurulu’ndan destek açıklaması geldi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan açıklamada, IMF Yönetim Kurulu’nun Lagarde’ın Fransa’da görülen davada suçlu bulunmasını değerlendirmek üzere bir araya geldiği bildirildi.
Kurul toplantısında, “Lagarde’ın liderliğine duyulan küresel güven ve destek dahil olmak üzere ilgili tüm faktörleri göz önünde bulundurduğu” vurgulanan açıklamada, “Bu bağlamda, IMF Yönetim Kurulu, Başkan’ın görevlerini layıkıyla yerine getirme yeteneğine tümüyle güvendiğini yeniden tasdik etti.” denildi.
Lagarde neyle suçlandı?
Adidas firmasının eski sahibi Bernard Tapie, şirketin hisselerini 1992’de Fransız bankası Crédit Lyonnais’e devretmiş, ancak hisseler kısa bir süre içinde büyük bir karla satılınca dolandırıldığı gerekçesiyle 1993’te bankaya dava açmıştı.
Tapie ile yakın ilişkileri olduğu iddia edilen eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007 yılında devam eden dava ile Maliye Bakanlığının ilgilenmesi talimatını vermişti. Bu talimatla, dönemin Maliye Bakanı Christine Lagarde’ın liderliğinde bir hakem heyeti kurulmuş ve heyet Tapie’ye 404 milyon avro ödenmesi kararını almıştı.
Mahkeme suçlu buldu, ancak ceza vermedi!
Paris İstinaf Mahkemesi, geçen sene Tapie’nin tazminatı hak etmediği gerekçesiyle 404 milyon avroyu devlete geri ödemesini kararlaştırmıştı. Mahkeme, ayrıca IMF Başkanı Lagarde’ın, Tapie davasında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet Adalet Mahkemesinde yargılanmasına onay vermişti.
Fransa Cumhuriyet Adalet Mahkemesinde henüz sonuçlanan davada Lagarde, Fransa Maliye Bakanlığı yaptığı dönemde Adidas firmasının eski sahibi iş adamı Bernard Tapie’ye 404 milyon avro tazminat verilmesi konusunda “gerekli incelemeleri yapmadığı” ve “yapılan yüklü ödemeye itiraz etmediği” gerekçesiyle “görevini ihmalden” suçlu bulundu. Ancak mahkeme, 1 yıl hapis veya 15 bin avro para cezası istemiyle yargılanan Lagarde’a herhangi bir ceza vermedi. Mahkeme Hakimi, Lagarde’ın ödemenin yapıldığı dönemde 2007-2009 finansal kriziyle ilgilenmesi ve uluslararası itibarının ceza verilmemesinde etkili olduğunu ifade etti.
Lagarde’ın avukatları, kararı temyize götürüp götürmeyeceklerine henüz karar verilmediğini açıkladılar.
2011 yılından bu yana IMF Başkanlığı’nı yürüten, Temmuz 2016’da bu göreve ikinci kez seçilen Christine Lagarde’ın görev süresi, 2021 yılında sona erecek.
(7)