Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’yi uyararak, “Türkiye’nin daha sıkı para ve maliye politikasına ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu. IMF ayrıca, Türkiye’nin iç talebi kontrol altına almak ve yapısal reformlar sonuç verene kadar enflasyonu düşürmek için talep tarafını yönetmek adına daha sıkı para ve maliye politikaları izlemesi gerektiğine dikkat çekti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Madde 4 konsültasyon raporunu yayımladı. IMF tarafından yayımlanan raporda Türkiye’de enflasyonun yüksek olduğunun altı çizildi. Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu tehlikelerin dış şoklara karşı kırılganlık ve sermaye çıkışlarının hızlanması olasılığı olduğu belirtildi.
Raporda, ‘sıkı duruş’ vurgusu
Raporda, “(İcra) direktörleri enflasyonu düşürmek için para politikasında daha sıkı duruş gerektiğini gördü. Para politikası çerçevesinin normalleştirilmesiyle iletişimin iyileşeceğini ve parasal aktarım mekanizmasının güçleneceğini belirttiler” denildi.
“Dış kırılganlıkları azaltarak ekonomiye yeniden denge kazandırılması”
Raporda Türkiye’nin kırılganlıklar, “Dış şoklar karşısında kırılganlık devam ediyor, Türkiye için temel risk ise sermaye çıkışlarının hızlanması olmaya devam ediyor” şeklinde özetlenirken, ekonominin bu kırılganlıklar karşısında dayanıklılık kazanmak için yapması gerekenler, “yapısal olarak düşük iç tasarruf oranlarını yükseltip dış kırılganlıkları azaltarak ekonomiye yeniden denge kazandırılması” olarak özetlendi.
“Uluslararası yatırım pozisyonunun gerilemeye devam ediyor”
IMF ayrıca Türkiye’nin dış dengesizliklerinin artmaya devam ettiğine, özellikle banka dışı şirketlerin büyük tutarlı döviz “uyumsuzluklarının” yükseldiğine dikkat çekerek cari açıktaki gerilemeye rağmen zaten eksi seviyelerdeki net uluslararası yatırım pozisyonunun gerilemeye devam ettiğini belirtti.
IMF her üyenin ekonomisini yılda bir defa gözden geçiriyor ve buna Madde 4 konsültasyonu adı veriliyor.
Raporda yer alan Türkiye’nin ekonomik büyüme tahminleri ise iki hafta önce yayımlanan Dünya Ekonomik Görünümü raporundakiyle aynı düzeyde. Reuters
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)