Değişik lisans alanlarından gelen ve gıda sektöründe yöneticiliği hedefleyen profesyonellere yönelik, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İktisadi Enstitüsü ve Veteriner Fakültesi işbirliğiyle, ‘Gıda Sanayi Yöneticiliği’ Tezsiz Yüksek Lisans Programı başlatıldı. Program Yöneticisi Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, gıda sektöründe uluslararası alanda ticari hareketliliğe dikkat çekti ve “Gıda sektöründe uluslararası ve çok disiplinli anlayış kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.
Gıda güvenliği ve halk sağlığı bilincini taşıyan, işletme ve yöneticilik alanlarında yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan programda, gıda sektörü üretim ve tüketim süreçlerinde, her yönü ile gıdaya hakim karlılığı sağlayıp, firmanın AR-GE hedeflerini gerçekleştirirken, gıda güvenilirliği ve halk sağlığının da bilincinde yöneticilerin, sağlıklı ve güvenilir gıda üretiminde önemli yapı taşları olduklarına dikkat çekiliyor.
Program üç yarıyılda tamamlanacak şekilde düzenlendi. Programda yer alan dersler ise, ‘Yönetim ve Strateji, Yatırım Yönetimi, İşletme Hijyeni, Gıda Sektöründe Pazarlama, AR-GE ve İnovasyon, Gıda Güvenliği, Gıda Kalite Güvence Yönetim Sistemleri, Gıda mevzuatı, Gıda Bulaşanları ve Risk Analizi, Mali Yönetim ve Planlama” şeklinde oluşturuldu.
Gıda sanayiine destek
Gıda sanayine destek olmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, şunları kaydetti:
“Gıda sektöründe uluslararası alanda ticari hareketliliğin gelişen teknolojiler ile artışı ve tüketicilerin artan gıda güvenilirliği bilinci ile gıda sektöründe uluslararası ve çok disiplinli anlayış kaçınılmaz hale gelmiştir. Gelişen ve değişen bu çok disiplinli ortamda birçok meslek grubundan profesyoneller gıda sektöründe çok değişik ürünlere yönelik üretim ve dağıtım alanında faaliyet göstermektedir.
Özellikle gelişen tüketici bilinci ve yeni mevzuatlar çerçevesinde, gıda güvenilirliği, gıda güvenliği ve gıda güvencesinin giderek önem kazanması, bu alanda faaliyet gösteren firmalarda çok yönlü ve kalifiye yöneticilerin ve çalışanların bulunma gerekliliğini de beraberinde getirmektedir.
Günümüzde uluslararası alanda açık olarak uygulanan bu gelişimi Türkiye’deki firmaların da güncel olarak takip edebilmelerini ve çok disiplinli bilinci kendi kalite ve yönetim sistemine yerleştirebilmelerini kolaylaştırabilmek ve var olan kaliteyi daha ileriye taşıyabilmeleri yönünde ‘Gıda Sanayi Yöneticiliği’ tezsiz yüksek lisans programı Gıda Sanayi’ne destek olmayı hedeflemektedir.
İşbirliği ve ortak diploma
Program, gıda sanayinde başarılı olarak çalışmalarına devam eden İşletme kökenli yöneticilerimize “Gıda Güvenilirliği ve Kalitesi”; Gıda Bilimi/Bilimleri kökenli yöneticilerimize ise “İşletme, Pazarlama ve Yönetim” vasıflarını geliştirmelerine olanak tanıyacaklardır. Bunun dışında diğer alanlardan da gelen yöneticilerimizin bilgi birikimine de katkı sağlayacaktır.
İleriki projeksiyonda program özellikle ABD gibi benzer programları yürüten üniversitelere sahip gelişmiş ülkelerle işbirliği sağlayarak ve ortak diploma programları geliştirilerek, Türkiye’de yetişmiş yöneticilerimizin uluslararası alanda da etkin rol almalarını sağlamayı hedeflemektedir.”
(6)