İstanbul’da, Mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 0,11, toptan fiyatlar yüzde 0,15, gıda harcamaları grubu yüzde 1.82 geriledi. Söz konusu verilere yıllık bazda bakıldığında ise perakende fiyatlarda yüzde 6,94 ve toptan fiyatlarda yüzde 4,32 yükseliş görüldü.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’da perakende fiyatlar Mayıs’ta yüzde 0.11, gıda harcamaları grubu yüzde 1.82 azaldığını açıkladı. Buna göre İstanbul’da Mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 0.11, gıda harcamaları grubu yüzde 1.82 azaldı.
İTO’nun verilerine göre, Mayıs 2016 itibarıyla Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 8,42 ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yıllık ortalama yüzde 6,83 arttı.
İstanbul’da, mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 0,11 ve toptan fiyatlar yüzde 0,15 düştü. Veriler yıllık bazda değerlendirildiğinde ise perakende fiyatlarda yüzde 6,94 ve toptan fiyatlarda yüzde 4,32 yükseliş görüldü.
Sektörel değişim oranları şöyle:
Perakende fiyatlara Mayıs’ta aylık bazda bakıldığında, giyimde yüzde 6,84, kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 4,01, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0,68, konutta yüzde 0,47, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,06 artış kaydedildi.
Bu dönemde perakende fiyatlar, ev eşyasında yüzde 1,92 ve gıdada yüzde 1,82 azalırken, diğer harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmedi.
Mayıs ayında aylık bazda toptan fiyatlara bakıldığında ise işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 2,05, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 1,55, inşaat malzemelerinde yüzde 1,06, kimyevi maddelerde yüzde 0,01 artış gerçekleşti.
Aynı dönemde madenler grubunda yüzde 6,06, gıda maddeleri grubunda yüzde 0,98 azalış meydana gelirken, mensucat grubunda ise herhangi bir fiyat hareketi gözlenmedi.
Türk-İş: Gıda harcaması 12 TL geriledi
Geçen hafta Türk-İş, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının bir önceki aya göre 12 TL, yoksulluk sınırının ise 39 TL gerilediğini bildirmişti. Yılın ilk beş ayı itibariyle de bir gerileme söz konusu oldu. Ayrıca gıda fiyatlarının son on iki ay itibariyle yüzde 2,0 oranının altında gerçekleştiği belirtildi.
Merkez Bankası: İşlenmemiş gıda fiyatları düştü
TCMB’nin yayımladığı son PPK toplantısına ilişkin özette ise son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak belirgin bir düşüş gözlendiğini, enflasyondaki azalışa karşın, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin mevcut durumda sınırlı olduğu belirtildi.
Herkesin gözü kulağı TÜİK’in yarın açıklayacağı enflasyon rakamlarına çevrildi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)