Yemek.com, 2016 yılının yemek trendlerini bir araya getirdi. Buna göre, 2016 chia tohumunun yılı oldu, insanlar her hafta yeni bir yemek festivalinden check-in yaptı, internet detoks yapanların fotoğraflarıyla doldu taştı. Bütün bir yıl boyunca yemek gündeminde neler oldu, yeni neler yenip içildi, yükselen değerler ve gözden düşenler hangi lezzetlerdi… Hepsi bu raporda!
2016 pek çok yeni yemek trendinin hayatımıza girdiği, vazgeçemediğimiz pek çok alışkanlığın ise gözden düştüğü bir yıldı. Genel olarak sağlıklı ve gurme yiyecekler, emek isteyen tarifler bu yıl daha çok tercih edilir oldu. Yemek.com tüm bu gelişmeleri Trend Raporu: Yemek Festivallerinden Chia Tohumuna 2016’nın In ve Out’ları isimli başlıkta topladı. Üstelik bunlar, seneye göreceğimiz trendlerin de habercisi.
Baristalık out – Aşçılık in
Son birkaç yılın en gözde mesleği, şehrin havalı çocukları baristalar bu yıl birinciliği aşçılara kaptırdı. İnsanların gastronomiye ilgisi giderek arttı, evlerde mutfağa daha çok girildi. İnsanlar yemek okullarına, workshop’lara gidip yeteneklerini ortaya çıkardı.
Brunch’lar out – Serpme kahvaltı in
Serpme kahvaltıya bir trend demek haksızlık olur. Ancak bu yıl, brunch davetlerinin yerini serpme kahvaltı buluşmaları alır oldu. Bir tek kuş sütünün eksik kaldığı kahvaltı sofraları, lezzetin yanı sıra samimiyeti ile de yüzleri güldürdü.
Müzik festivalleri out – Yemek festivalleri in
Müzik festivalleri elbette varlığını sürdürdü ama bu yıl yemek festivalleri adeta doldu taştı. Kahve festivali, makarna festivali, sokak lezzetleri festivali derken, adeta her hafta yeni bir festivale gidildi. Gelecek yıl uzun kuyruklar, karmaşa ve eksikliklerin giderileceğini, bu festivallerin daha da popülerleşeceğini öngörmek zor değil.
”Diyet yapıyorum” demek out – ”Detoks yapıyorum” demek in
Yılların çilesi diyet, yerini detoksa bıraktı. ”Detokstayım canım, hiç almayayım” sözü sık sık duyulur hale geldi. Bu yıl fazla kilolara savaş açanların bir numaralı destekçisi onlarca farklı tarifle uygulanabilen detokslar oldu.
Kruvasan out – Pişi in
Bu güzeller güzeli Fransız lezzeti kalplerimizde yaşamaya devam etse de, bu yılın starı pişi oldu. “Bizden” bir lezzet olan pişi, yılın en güzel kahvaltılığı olarak 2016’ya damga vuran lezzetler arasında yer aldı.
Kinoa out – Chia tohumu in
Salatasından, tatlısına her tarifte karşımıza çıkan kinoanın yerini bu yıl chia tohumu aldı. En çok chia pudingi olarak karşımıza çıkan bu lezzet, uzaklardan gelen yabancı lezzetler arasından sıyrılarak gönül tahtımıza oturdu.
Workshop cafeleri out – Konseptli cafeler in
Workshop’ları, alışverişi bol mekanlar, yerini bu yıl farklı konseptlerdeki cafelere bıraktı. Hayvan dostu mekanlar mı dersiniz, sadece glutensiz ürünler yapanlar mı dersiniz kendilerine has konseptleriyle birçok mekan açıldı. Bu trend 2017’de güçlenerek büyüyeceğe benziyor.
Klasik sandviçler out – Gurme sandviçleri in
Beyaz peynir, salatalık, domates, ekmek… Senelerdir afiyetle mideye indirilen bu sandviçlerin yerini farklı soslarıyla, farklı malzemeleriyle, artizan ekmekleriyle gurme sandviçler aldı.
(4)