1 Temmuz’dan itibaren bir kişi bile çalıştıran binlerce işyeri için yeni bir dönem başlıyor. Yarından itibaren az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan kamu ve özel tüm işyerleri de zorunlu olarak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunduracaklar.
İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek düzenleme ile 50’den az çalışana sahip, kamu ve özel sektör ayrımı gözetilmeksizin tüm işyerleri için geçerli olacak.
Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene, görevlendirmediği her bir kişi ve 2016 yılında aykırılığın devam ettiği her ay için 6.511 TL idari para cezası uygulanacak. 10’dan az çalışanı bulunan işyerlerinin işverenleri veya vekilleri ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimden geçerek ve OSGB’lerden, kamu sağlık hizmet sunucularından ya da aile hekimlerinden İşyeri Hekimi hizmeti alarak yükümlülüklerini yerine getirebilecek.
1 milyon 654 bin işletme var
Yeni uygulamanın özellikle işyeri hekim sayısının yetersiz olması nedeniyle bazı sorunları da beraberinde getirebileceğine vurgu yapan Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, “Sağlık alanından mezun olanlara verilecek sağlık uzmanı eğitimi ile bu açık kapatılabilir” önerisinde bulundu. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanı Rüştü Uçan, şunları söyledi:
“1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren kamu ve özel tüm işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti almak zorunluğu gelmektedir. 2012 yılındaki istatistiklere göre 1 milyon 654 bin işletme bulunmaktadır. Uygulamayla beraber bu işletmeler risk analizi, acil durum planı gibi çalışmaların yanı sıra çalışanlarına İSG eğitimi aldırmak zorunda olacaktır.
Sadece 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde, iş giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülmesi için usul ve esaslar düzenlendi.”
Türkiye’de işyeri hekimi sayısının yetersiz olması nedeniyle bazı sorunlar yaşanabileceğini belirten Uçan, “İşyeri hekimi ücretleri çok artacaktır. Şu anda da işyeri hekimi saat ücreti iş güvenliği uzmanı ücretinin dört katına ulaşmıştır. 1 Temmuz’dan sonra yeni düzenleme getirilmezse 5 veya 6 katına çıkacaktır” diye konuştu.
Sağlık uzmanı sertifikası verilebilir
Bu nedenle oluşacak açığın da kapatılması amacıyla sağlık uzmanı tanımlanması gerektiğini ifade eden Rüştü Uçan, şu öneride bulundu:
“Sağlık Bakanlığı’nca uygun görülen sağlık fakültesi, eczacılık ve diş hekimliği bölüm mezunlarına eğitim verilebilir. Bu bölüm ve fakültelerden mezun olanlardan isteyenler meslek hastalıkları, risk analizi ve biyolojik riskler programlarından 220 saatlik eğitim alabilirler. Sağlık Bakanlığı’nda sınava girerek kazananlara sağlık uzmanı unvanı verilir. Bu uzmanlar, 50’den az çalışanı olan az tehlikeli ve tehlikeli işletmelerde çalışabilir. Böylece koruyucu/önleyici sağlık hizmeti veren uzman sayısı artacağı için hizmet fiyatı da makul seviyeye çekilebilir.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)