2001 yılında AB’den et ithalatına yasak koyan Japonya bu yasağı kaldırmaya hazırlanırken, AB İç Pazarı’nda satılan tütün ürünleri ile ilgili yeni düzenlemeler içeren Tütün Ürünleri Yönergesi de yürürlüğe girdi.
İtalya’dan et ithalatına uyguladığı ambargoyu 15 yıl sonra kaldırma kararı alan Japonya’nın Fransa, İrlanda, Hollanda, Polonya, Danimarka ve İsveç’ten et ve et ürünleri ithal yasağını da kaldırması bekleniyor.
Gıda güvenliği, ticaret ve tarımdan sorumlu AB Komiserleri, konuya ilişkin açıklamalarında Japonya’nın kararını “AB’nin ticaret diplomasisinin bir başarısı” olarak değerlendirdi.
Japonya, Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) olarak bilinen ve sığırlarda görülen süngerimsi beyin hastalığına ilişkin riskler nedeniyle 2001 yılında AB ülkelerinden et ithalatına yasak uygulama kararı almıştı.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan standartların da ötesine geçen ithalat yasağının kaldırılması için AB, et ve et ürünlerine yönelik denetim ve testleri ileri sürerek güvenceler göstermişti.
AB Tütün Ürünleri Yönergesi
Bu arada AB İç Pazarı’nda satılan tütün ürünleri ile ilgili yeni düzenlemeler içeren Tütün Ürünleri Yönergesi de yürürlüğe girdi. Yönergede şekillendirilen kurallar sigara ve sarma tütünler için 2019 yılından itibaren, diğer tütün ürünleri için ise 2024 yılından sonra yönerge kapsamına alınacak.
Tütün ürünlerinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilmesi hedefiyle hazırlanan yönerge, bireylerin tütünün zararları hakkında bilinçlendirilmesi ve özellikle gençlerin sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımından uzaklaşmasını hedefliyor. Yönergenin uygulamaya konulması ile birlikte şu değişiklikler olacak:
Sigara ve tütün ürünleri paketlerinde sağlık ile ilgili resimli ve yazılı uyarılar yer alacak. Bu uyarılar sigara ve sarma tütün paketlerinin ön ve arka yüzeylerinin %65’ini kaplayacak boyutta olacak. Uyarıların insanları sigara tüketiminden uzaklaştıracak ve kullanım alışkanlığını terk etmelerini sağlayacak yönde olması gerekiyor. Üç set halinde hazırlanacak uyarılar etkilerini sürdürebilmeleri için her yıl değiştirilerek kullanılacak.
Sigara ve sarma tütün ürünlerinin vanilya, mentol gibi tat ve kokularda üretilmesi yasaklanacak. Mentollü sigaralar gibi piyasa payı %3’ten fazla olan ürünler için bu yasak 2020 yılından itibaren geçerli olacak.
Sigaralar üzerindeki TNCO etiketlemesi (katran, nikotin ve karbonmonoksit) “sigara dumanı, kansere yol açtığı bilinen 70’ten fazla madde içermektedir” ibaresiyle değiştirilecek.
“Slim” olarak adlandırılan ince sigara paketlerine artık izin verilmeyecek; uyarı ibarelerinin gerektiği gibi görülebilmesine olanak sağlayan dikdörtgen paketlerde satış mümkün olabilecek. 20’den az sigara içeren paketlerin satışa sürümü de yasaklanacak ve böylece özellikle gençler gibi alım gücü daha düşük olan tüketici grubunun 10’luk sigara paketleri gibi daha ucuz fiyatta satışa sürülen ürünlere erişimi engellenecek.
Sigara paketlerinde “daha az zararlı, biyo-çözünürlüğü artırılmış ya da filtre uygulaması geliştirilmiş ve benzeri gibi tüketiciyi yanlış yönlendiren ibareler bulunması yasaklanacak.
Üretimde kullanılan içerik bilgisinin standart elektronik formatta raporlanması gerekecek.
E-sigaraları yasaklamayan Yönerge’de, nikotin içerikli e-sigaralar için azami nikotin konsantrasyonu gibi belirli güvenlik ve kalite gereklilikleri tanımlanıyor.
Yeni bir ürün olan e-sigaralarla ilgili bilgi toplanması için imalatçı ve ithalatçı firmaların denetim ve raporlama gerekliliklerine uyması gerekecek.
Yönerge, AB ülkelerinin sınır ötesi, uzaktan tütün ürünleri ve sigara satışını engellemesine olanak sağlıyor. Böylece özellikle gençlerin söz konusu yönergenin gerekliliklerine uymayan ürünlere erişiminin kısıtlanması mümkün hale geliyor.
Tütün ürünlerinin yasa dışı ticaretinin önlenmesi için AB genelinde bir takip mekanizması oluşturulması ve bu sayede resmi makamların ve tüketicilerin sahte ve yasa dışı yollardan ticarete dahil edilen ürünleri tespit edebilmesi kolaylaştırılıyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)