1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası etkinlikleri ile başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere birçok kurum ve kuruluş tarafından kansere karşı bilinçlenmek, erken teşhisin önemine ilişkin farkındalık oluşturmak hedefleniyor. “Kanser hastaları umut tacirlerinden uzak durmalı” diyen Doç. Dr. Mükremin Uysal kanserden korunmak için beslenme alışkanlıklarına da dikkat çekti.
Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli
Uysal, beslenme alışkanlıkları ile kanser ilişkisi konusuna da değinerek, şöyle devam etti:
“Besinler sigara gibi direkt kansere sebep olmaz ama obezite, karaciğer yağlanması, reflü ve ülser gibi hastalıklara yol açarak dolaylı yoldan kansere neden olur. Eğer beslenmenin kanserle ilişkisini en aza indirmek istiyorsak akıllı beslenmeye riayet edilmelidir. Akıllı beslenmenin temeli ‘acıkmadan yememek, doymadan kalkmak’tır. Fast food tarzı beslenme, birçok hastalık gibi kanser için de risk faktörüdür. Yakın ateşte tütsülenmiş gıdalar, yüksek ateşte uzun süre kızarmış yağda yapılan kızartmalar, işlenmiş, tuzlanmış, bekletilmiş et ürünleri ve fazla yağlı besinlerden kaçınmak kanser riskini azaltır. Meyve-sebze ağırlıklı beslenmek ve fiziksel aktiviteyi artırmak kanserden koruyucudur. Meyve sebze tüketimi, posası çok olduğu için özellikle sindirim sistemi kanserlerinden korunmak için çok gereklidir. İnsanlar dışarıda fast food mekanları ve restoranlarda yemek yerine evde sağlıklı yemek yemeye özendirilmelidir. Çocuklar cips ve gazlı içeceklerden uzak tutulmalıdır. Aroma, renklendirici, tatlandırıcı, ketçap ve mayonez de uzun dönemde kanser riskini artırabilir.”
“Toplumun bilinçlenmesi önemli”
Dünyada ölüm oranlarına bakıldığında kanserin en sık ikinci ölüm sebebi olduğunu bildiren Uysal, “Basit kurallara uyulması ve erken saptanması halinde kanseri yenmek mümkündür. Bu da ancak bilinçlendirilmiş toplumla sağlanabilir.” dedi.
(13)