Bu hafta içerisinde yayınlanan bir rapora göre iklim değişikliğini hızlandıran karbon dioksit salınımı artmaya devam ettikçe gıdaların besin kalitesi de düşmeye devam edecek. Her ısırıkta daha az protein ve mikro besin sağlayacak olan gıdalar insanlık için büyük tehlike arz ediyor.
Karbondioksit (CO2) seviyelerinin bugününkinden iki kat daha fazla olduğu bir dünyada her bir porsiyon ekmek, makarna, meyve ve sebze daha az miktarlarda kalsiyum, magnezyum, çinko ve benzeri mikro besin sağlayacaktır.
Protein seviyeleri de benzer şekilde düşerken karbonhidrat miktarları çok büyük bir artış gösterecek. CO2 seviyelerindeki artışın ekinlerin besinsel değerlerine olan doğrudan etkisinin insan sağlığı üzerine tehdit yarattığı ise bilinen bir gerçek.
Raporun dikkat çektiği diğer bir nokta ise gıda kaynaklı hastalıklarda artış ve deniz sıcaklıklarındaki artıştan dolayı deniz ürünlerinde daha yüksek seviyelerde cıva birikimidir.
Karbonhidratlar ve CO2
İklim değişikliğine şüpheci yaklaşanlar atmosferdeki CO2 artışını hasat verimini arttıracağı düşüncesiyle iyi bir şey gibi algılamaktalar. Ancak eldeki kanıtlar gösteriyor ki bitkilere daha fazla CO2 yüklendiğinde protein içeriği azalarak karbonhidrat miktarı artıyor. Bu da daha sağlıksız gıdaların ortaya çıkması demektir.
Araştırmacılar bu değişikliğin gerçekleştiği gıdaların bir öğünde tüketiminin bir değişiklik yapmayacağını ancak uzun vadede gerçekleşecek birikimler sonucunda obezite ve benzeri sağlık sorunlarının sıklığının çok daha artacağını ifade ediyorlar.
Gelecekte meyve ve sebzelerin şimdiki gibi önemli besin kaynakları olmaya devam edeceğini belirten araştırmacılar ancak kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi önemli mineralleri daha az miktarlarda içereceğine dikkat çekiyorlar. Ekmeğin ve pirincin kalitesinde yaşanacak düşüşü örnek olarak gösteren araştırmacılar, istenildiği takdirde gözlenecek tek olumlu değişikliğin nişasta miktarındaki artış olacağını belirtiyorlar.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(13)