Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 2. Tarım Bakanları Toplantısı, “Sürdürülebilir Gıda Sistemleri ve Kültür Balıkçılığının Geleceği” temasıyla, 16-17 Mayıs 2017 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 2. Tarım Bakanları Toplantısı bilgilendirme toplantısı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş başkanlığında, KEİ üyesi ülkelerin büyükelçileri, tarım veya ticaret ataşelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Toplantı, KEİ üyesi ülkeler arasında ticaretin ve üretimin artırılması, iş birliğinin güçlendirilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla “Sürdürülebilir Gıda Sistemleri ve Kültür Balıkçılığının Geleceği” temasıyla düzenlenecek.
Türkiye KEİ’de dönem başkanı
Toplantının açılışında konuşan Daniş, 25 Haziran 1992’de Türkiye’nin önderliğinde kurulan KEİ’nin bu yıl kuruluşunun 25. yılının kutlandığına dikkati çekerek, söz konusu kuruluşun tarım ve tarımsal sanayi çalışma grubu ülke koordinatörlüğü görevinin 2 yıllık süreyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütüleceğini, aynı zamanda 2017 yılından itibaren 6 ay süreyle KEİ’nin dönem başkanlığı görevinin Türkiye tarafından üstlenileceğini bildirdi.
Bakanlığın uluslararası arenada Türkiye’nin tarım sektörünün etkinliğini artırma kararı aldığını belirten Daniş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in himayelerinde tarım alanında faaliyet gösteren sektör paydaşlarının katkılarıyla Gürcistan, İran ve Ukrayna ile tarım iş forumları gerçekleştirildiğini hatırlattı. 31 Ocak’ta Türkiye-Çekya, Şubat ayında da Türkiye-Azerbaycan Tarım İş Forumu düzenleneceğini bildiren Daniş, KEİ üye ülkeleri ile iş birliğine hazır olduklarını belirterek, şöyle konuştu:
Tarım sektörü ve gıda güvenliği
“Türkiye’de tarım sektörü, kırsal kalkınma, istihdam potansiyeli ve gıda güvenliği açısından çok önemlidir. Ülkemiz, 79 milyon nüfusu ile yaklaşık 3 milyon Suriyeli ve 40 milyon yabancı ziyaretçinin ihtiyacını karşılayıp, buna ek olarak 190 ülkeye 1.781 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumundadır. Bu bağlamda Türkiye olarak, küresel anlamda gıda güvenliğinin sağlanması adına çeşitli alanlarda ve düzeylerde önemli katkılarımızı sürdürmekte olduğumuzu bildirmek ve elde ettiğimiz deneyimleri KEİ üyesi ülkelerle her zaman paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.
KEİ ülkeleri arasında önemli bir konu da balıkçılık. Balıkçılık ve su ürünleri sektörü, artan nüfus ve çevresel sorunlar nedeniyle giderek olumsuz yönde etkilenmektedir. Kontrollü ve planlı bir üretim yöntemi olan su ürünleri yetiştiriciliği; artan üretim talebinin karşılanması, yoksulluğun azaltılması, gıda güvenliğinin gelecekteki temini, fiyat istikrarı ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle sürdürülebilirlik, gıda fiyatlarında istikrarın sağlanması ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi konuların, bölgesel anlamda stratejik öneme sahip KEİ platformunda ele alınması oldukça önemlidir.”
Uzun vadede alınacak tedbirler ve tarım sektörüne odaklanacak yatırımlarla üretimde ciddi artışlar sağlanmasının mümkün olacağını kaydeden Daniş, “Önemli tarımsal üretime sahip olan KEİ üyesi ülkelerde bu potansiyel daha da artırılabilecektir. İstanbul’da Mayıs ayında yapılacak olan 2. Tarım Bakanları toplantısında, ülkeler arası tarım ticaretinin ve işbirliği imkânlarının artırılması gibi konularda somut adımlar atılacağı kanaatindeyim” dedi.
KEİ’de gıda güvenliği için işbirliği
KEİ Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Alexander Prishchepov da tarım ve tarımsal sanayinin, KEİ içerisinde başlıca iş birliği alanları arasında bulunduğunu dile getirerek, bu alanda gıda güvenliği konusunda üye ülkelerdeki kurumlar ve akredite laboratuvarları arasında iş birliği olduğunu söyledi. Prishchepov, şimdiye kadar KEİ kapsamında 6 üye devletin tarım alanında iki projesine destek sağlandığını, KEİ Parlamenter Meclisinin de tarım ile ilgili konuları ele aldığını ve ilgili birimlere gıda güvenliği, genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanılması ve balıkçılık ile ilgili raporlar ile tavsiyeler ilettiğini kaydetti.
Kimler katılacak?
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 2. Tarım Bakanları toplantısına, üye ülkeler olan Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan, Yunanistan’ın Tarım Bakanlarının yanı sıra birçok uluslararası kuruluş temsilcileri ve gözlemci statüsünde yer alan ülkelerin üst düzey temsilcilerinin de katılımları bekleniyor.
(3)