Alman ilaç ve kimya devi Bayer, Amerikan tohum üreticisi Monsanto’yu almak için 62 milyar dolar teklif verdi. Birleşme gerçekleşirse tarım kimyasalları ve tohum sektöründe yeni bir “dev” doğmuş olacak. Bayer’in teklifinin kabul edilmesi halinde,bir Alman şirketinin ülke dışına yaptığı en büyük yatırım olmasının yanı sıra dünyanın en büyük kimyevi tarım ilaçları kuruluşu olacak.
Tarihinin en büyük şirket satın alma operasyonunu gerçekleştirmeye hazırlanan Bayer’in Yönetim Kurulu Başkanı Werner Baumann, büyük şirket birleşmesinin finansmanı için ‘portföy önlemleri’ almaya gerek olmadığını söyledi. Baumann ayrıca, Bayer’in borçlarının geçici olarak artabileceğini ve sermaye artırımı yapabileceklerini belirterek,“Monsanto yönetim kurulundan tümüyle olumlu bir cevap beklentisindeyiz” dedi.
Bir Alman şirketinin ülke dışına yaptığı en büyük yatırım
Bayer’in teklifi kabul edilirse, bu, bir Alman şirketinin ülke dışına yaptığı en büyük yatırım olacak. Teklif, büyüklük açısından ABD’li Dow Chemical ile DuPont’un ziraat birimlerinin birleştirilmesi planlarını da gölgede bırakıyor. Küresel zirai kimyasal şirketleri, emtia fiyatları ve ziraat işletmelerindeki düşüş nedeniyle, birleşme operasyonlarına ağırlık veriyor.
Bayer dünyanın en büyük kimyevi tarım ilaçları kuruluşu olmaya hazırlanıyor
Monsanto’yu satın aldığı takdirde Bayer dünyanın en büyük kimyevi tarım ilaçları kuruluşu olacak. Birleşmeden sonra holdingin satış hasılatı 46.3 milyardan 60 milyar Euro’ya, personel sayısı da 117 binden 140 bine çıkacak. Geçtiğimiz hafta Monsanto bir teklif aldıklarını duyurmuş ancak fiyat hakkında herhangi bir açıklamada bulunmamıştı. Bazı hissedarlar ise teklifi ‘kibirli bir imparatorluk kurma çabası’ olarak değerlendirdi.
Chem China, İsviçreli tohum üreticisi Syngenta’yı 43 milyar dolara satın almıştı
Bayer’in 62 milyar dolarlık teklifi son 6 ayda tohum endüstrisinde yaşanan büyük hareketliliğin son halkası oldu. Şubat ayında Çinli kimya şirketi Chem China İsviçreli tohum üreticisi Syngenta’yı 43 milyar dolara satın aldığını duyurmuştu. Bu satın alma ülkelerin rekabet kurumlarından gerekli izinlerin alınmasıyla tamamlanacak.
Dünyadaki tüm insanları doğrudan etkiliyor
Sektörde rekabet izni bekleyen bir başka anlaşma ise Dow Chemicals-DuPont birleşmesi. Bu firmalar ABD’li mercilerden gerekli izinler alındığında 130 milyar dolarlık yeni bir dev doğacak. DuPont geçtiğimiz ay izinlerin haziran sonunda çıkmasını beklediklerini açıkladı. Bu 235 milyar dolar değerindeki birleşme ve satın almalar, diğer bir deyişle sektörde yaşanan konsolidasyon sadece büyük paralar konuşulduğu için değil dünyadaki tüm insanları doğrudan etkilediği için önemli kabul ediliyor. Uluslararası çevre kuruluşu ETC Group’un verilerine göre, Monsanto, DuPont ve Syngenta dünya tohum pazarının yaklaşık yüzde 62’sini kontrol ediyor.
Tarım Ar-Ge ‘de söz sahibi
Bu şirketler sadece üretim alanında değil Ar-Ge’de de büyük söz sahibi. Bayer, Monsanto, Dupont, Dow, BASF ve Syngenta dünyada tarım alanında yapılan özel sektör Ar-Ge harcamalarının yüzde 75’ini gerçekleştiriyor. Sadece Monsanto tohum araştırmaları için yılda 2 milyar dolar civarında bir harcama yapıyor.
Türkiye’de tohum üretimi yüzde 408 arttı
Türkiye de son 12 yılda tohum konusunda büyük bir sıçrama kaydetti. Türkiye Tohumcular Birliği verilerine göre, üretim miktarında 12 yılda yüzde 408’lik artış yaşandı. 2002’de 19 bin ton tohum ithal edip 8 bin ton ihraç ederken, 12 yılda 36 bin ton ihraç edip 33 bin ton ithal eden bir ülke konumuna gelindi. Tarımsal Ar-Ge’ye devlet bütçesinden ayrılan miktar son 7 yılda yüzde 84 artarak geçen yıl 152 milyon liraya ulaştı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(6)