Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette kalite derecelendirmesinin hayata geçirilmesi için ilgili sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek çalışmalar yapılacağını belirterek, “Kalitesine göre fiyat değişikliği olacak. Marketlerde de etiketlere bunlar yalnız fiyat olarak değil, tanım olarak da yansıyacak, vatandaş neyi aldığını bilecek” dedi.
Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze’yi makamında kabulünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, kırmızı ette kalite derecelendirmesinin yapılması gerektiğini belirterek, her üründe olduğu gibi et için de kalite kurallarının geçerli olduğunu vurguladı.
Faruk Çelik: Vatandaş ne aldığını bilecek
Bakanlıktaki ilgili personelin teknik düzeyde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Çelik, dün itibariyle Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mehmet Ünal Yılmaz’ın görevine başladığına dikkati çekti. Çelik, “İlgili sivil örgütlerle bir araya gelerek gerçekleştirilmesi gereken bu uygulamayı başlatacağız. Kalitesine göre fiyat değişikliği olacak. Genç bir hayvanın eti ile yaşlı bir hayvanın eti arasında mutlaka farklılıklar olacak. Bu teknik düzeydeki çalışma gerçekleştirilecek. Marketlerde de etiketlere bunlar yalnız fiyat olarak değil, tanım olarak da yansıyacak, neyi aldığını vatandaş bilecek” diye konuştu.
Bakan Çelik, Büyükelçi Koplatadze ile yaptığı görüşmesinde de, komşu ve dost ülke Gürcistan ile ticari ve diğer alanlardaki ilişkilerin sorunsuz bir şekilde devam ettiğinin altını çizerek, 22 Nisan’da EXPO 2016 Antalya’nın açılışının gerçekleşeceğini, Gürcistan’ın da buraya katılım sağlamasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Büyükelçi Koplatadze de Türkiye ile ilişkileri çok önemsediklerini dile getirerek, Türkiye’nin Gürcistan için dost ve kardeş ülke olmasının yanı sıra stratejik bir partner olduğunu da
IFAD ve D-8 görüşmeleri
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Genel Sekreteri Raşit Pertev ile de Bakanlık makamında ayrı ayrı görüştü.
D-8 Genel Sekreteri Musavi’yi kabulünde konuşan Çelik, D-8’in kuruluşundan sonra dünyada önemli olayların cereyan ettiğini belirterek, özellikle 11 Eylül ile birlikte yeni bir dünya anlayışının ortaya çıktığını ve İslami fobinin daha da artış gösterdiğini söyledi.
Bu siyasi gelişmelerin yanı sıra dünyada nüfusun artması ve tarım arazilerinin azalmasıyla birlikte 7 milyarlık dünyada 2 milyar insanın yoksulluk ve açlıkla karşı karşıya olduğu bir sürecin yaşandığını kaydeden Çelik, dünya nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan D-8’in kuruluş amacına uygun olarak hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Çelik, Tarım Bakanlığı olarak D-8 ile uyumlu bir çalışma içerisinde her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi.
“EXPO 2016 Antalya’da D-8’in de bayrağını görmek isteriz”
22 Nisan’da Expo 2016 Antalya’nın açılışını yapacaklarını ve 6 ay açık kalacak olan organizasyona D-8’in de katılarak bazı etkinler yapması gerektiğini dile getiren Çelik, “D-8’in bayrağını da orada görmek isteriz” dedi.
D-8 Genel Sekreteri Musavi ise Türkiye’nin son zamanlarda tarım konusunda ciddi gelişme kaydettiğini belirterek, “D-8’i Türkiye’nin bir çocuğu gibi görüyoruz. Dolayısıyla sizler bu oluşumun tabiri caizse babalığını üstlenmiş durumdasınız. D-8 sizin için de üye ülkeler için de oldukça iyi bir pazar. Üye ülkelerin deneyimlerinize, yardımlarınıza ihtiyacı bulunmaktadır. Özellikle bu noktada Nijerya’nın yardıma ihtiyacı bulunuyor.” dedi.
Musavi, Bakan Çelik’i, İslamabat’ta gerçekleştirilecek bakanlar düzeyindeki Tarım Bakanları toplantısına da davet etti.
IFAD Genel Sekreteri Raşit Pertev de Bakan Çelik ile görüşmesinde, IFAD’ın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)