Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da yapıldı. Genel Kurulun açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, kırmızı et sektöründe dışa bağımlılığın riskli olduğunu belirterek, “Dünyada bol olmayan bu ürünü kendi coğrafyamızda, insan gücümüzle, emeğimizle, potansiyelimizle üretmek en doğru olanıdır” dedi.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) 3. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı.
Kırmızı et sektörü destekleri
Toplantının açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, ekonomideki olumlu gelişmelere paralel olarak son yıllarda Türkiye’de kırmızı et talebinde ciddi artışlar yaşandığını söyledi. Kırmızı ette talebi karşılayacak kadar arzın oluşması için önemli çalışmalar yapıldığını hatırlatan Kayhan, şöyle devam etti:
“Zaman zaman kriz durumlarından, arz talep dengesizliğinden oluşan fırsatları bertaraf ederek, uzun vadeli sektörü büyütecek, aktörleri entegre edecek bir iklimi oluşturmak zorundayız. Tek amacımız var, böylesine stratejik bir üründe dışa bağımlı olunmasını çok riskli görüyoruz. Dünyada bol olmayan bu ürünü kendi coğrafyamızda, insan gücümüzle, emeğimizle, potansiyelimizle üretmek en doğru olanıdır. Üretimimizi geliştirmeye odaklanmamızda büyük fayda var.”
Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince de, 2010 yılında kurulmuş ve kırmızı et sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşları kapsayan çatı kuruluş olan Konseyin, hem tüketici hassasiyetlerini hem de üreticilerin isteklerini dikkate alan politikalar belirlediğini söyledi. Hacıince, artan teşviklerle sektörün büyümeye devam ettiğine dikkati çekti.
Sektörün en önemli sorunlarından birinin meraların yeterince iyi korunmaması olduğunu belirten UKON Başkanı Ahmet Hacıince, “Kaliteli kaba yem açığımızın giderilmesi için meralar korunmalı, gerçek sahipleri olan üreticilere tahsis edilmeli. Ayrıca meralarla ilgili bürokratik sıkıntıların giderilmesi gerekli” diye konuştu.
Mevcut desteklerin amaca yönelik düzenlenmesi ve sadeleştirilmesine dönük çalışmaların önemine değinen Hacıince, yetiştiricilerin sürdürülebilir üretime devam edebilmesi için teşviklerin sürmesi gerektiğini kaydetti.
Hacıince, karkas derecelendirme sisteminin Türkiye’de kurulması gerektiğine işaret ederek, bu kapsamda konseyin üzerine düşen görevleri yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)