Et ve Et Ürünleri Tebliği değişikliği ile perakende işletmelerde kıyma ve köfte satışı serbest hale geldi. Hazırlanmış et karışımı olarak sadece büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvan karkas etlerinden günlük olarak 10 kilogramı geçmeyecek miktarda pişmemiş köfte üretilip, perakende işletmelerde satışa sunulabilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde (Tebliğ No: 2012/74) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, 18 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’in 6. Maddesinde dördüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile perakende işletmelerde hazırlanarak satışa sunulacak hazırlanmış et karışımları konusunda düzenlemeye gidildi.
Kasaplar kıyma ve köfte hazırlayacak
Buna göre perakende işletmelerde; kıyma, köfte hariç hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve köfte hariç hazırlanmış et karışımları hazırlanabilecek.
Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulacak. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilecek.
Çiğ kırmızı etler ise asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13’üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilecek.
Pişmemiş köfteye 10 kg şartı
Hazırlanmış et karışımı olarak sadece büyükbaş ve/veya küçükbaş hayvan karkas etlerinden günlük olarak 10 kilogramı geçmeyecek miktarda pişmemiş köfte üretilebilecek. Tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan köfte; sadece Tebliğin hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilecek.
(9)