İzmir ve Eskişehir’in ardından geçen yıl Şanlıurfa tesislerini de devreye alan Pınar, Şanlıurfa’daki fabrikasından yapacağı üretimle komşu ülkelere ve Körfez bölgesine olan ihracatını artırmayı planlıyor.
Yaşar Holding Başkan Vekili ve Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş ve Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu, Pınar’ın Şanlıurfa’daki üretim tesislerinde basın mensuplarıyla bir araya geldiler.
Şanlıurfa’daki üretim tesisinin 2015 yılında faaliyete geçtiğini belirten Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, bölgede büyümek istediklerini ve fabrika yatırımını desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Yiğitbaşı, “Yatırımımız bu bölgenin üreticisi ve tedarikçisi ile tarımsal altyapısının iyileştirilmesi ve değer yaratma kapasitesinin arttırılmasına hizmet edecek. İlk fabrikamızı açtığımız İzmir’in ardından Eskişehir’de ve şimdi de Şanlıurfa’da uyguladığımız iş modeliyle, bulunduğumuz bölgeyi kalkındıran, harekete geçiren ve refah yaratan niteliğe sahip projelere imza atıyoruz. Pınar‘ın kurumsal ilkeleri, yıllardır başarı ile devam eden yolculuğunda, her zaman paydaşlarına fayda sağlama konusunda yol gösterici olmuştur. Bu proje ile Pınar’ın kapsayıcı iş modeli, şimdi de Şanlıurfa’da hayata geçmiştir” dedi.
İdil Yiğitbaşı: “20 binden fazla süt üreticisi ile çalışıyoruz”
Pınar Süt’ün 20 binden fazla süt üreticisinin emeğini değerlendirdiğini bildiren İdil Yiğitbaşı, şunları kaydetti:
“Pınar Süt için özellikle Şanlıurfa ve Güneydoğu Anadolu’da süt hayvancılığının gelişmesi de önemli bir hedef. Tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne fayda sağlayan ve üreticinin emeğine değer katan bu modeli yaymak bizler için önemli. Şanlıurfa fabrikamız aynı zamanda sosyo-ekonomik bir kalkınma projesidir. Diğer yandan bu yatırım, bölgede tüketici ihtiyacına uygun yeni ürünler geliştirmek, tüketicilerimize ve müşterilerimize daha iyi hizmet etmek, ürünlerimizi ilk günkü tazeliğinde ulaştırmak amaçlarını da taşıyor.
Pınar Süt olarak kurulduğumuz günden bu yana süt üreticilerine eğitim vererek sektördeki kalite ve verim artışını destekliyoruz. Pınar Enstitüsü yürütücülüğünde başlattığımız ‘Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde’ projesi ile de bölge sütçülüğünün gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu proje ile kalite ve verimliliği arttırmak, hayvan sağlığı ve hayvan refahını yükseltmek, dünya standartlarında çiğ süt üretimine ulaşmak için çalışıyoruz.”
Mehmet Aktaş: “AB ve Rusya’ya da ihracat yapıyoruz”
Türkiye’nin süt ve süt ürünleri ihracatının %19’unun Pınar Süt tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş da, Şanlıurfa Fabrikası’nın, Pınar markasının bölgedeki konumunu güçlendirecek ve ihracat hedeflerine ulaşmasını sağlayacak önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Aktaş, “Türkiye süt ve süt ürünleri pazarının hem ülke içinde hem de jeopolitik olarak yakın bölgelerde potansiyelini değerlendirmek önemli. Ürünlerimiz sadece Türkiye’de değil Körfez, Ortadoğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, AB, İngiltere ve Rusya’da tüketiciye ulaşıyor” dedi.
Hollanda – Türkiye kıyaslaması
Şanlıurfa fabrikasının ekonomik, sosyal ve çevresel etkiler yönünden “sürdürülebilirlik” anlayışının somutlaşması olduğunu, bölgede 6 ilden alım yaptıklarını ifade eden Mehmet Aktaş, üs olarak konumlandırdıkları fabrikanın orta vadede ihracat hedeflerine ulaşmalarını sağlayacağını bildirdi. Aktaş, şöyle devam etti:
“Bölgenin yatırıma ihtiyacı var. Urfa Türkiye’nin en genç ili, potansiyeli muhteşem. 2011’de yatırıma başladığımızda jeopolitik ortam iyiydi. Şimdi iyi olmasa da Türkiye’ye güvenmek lazım. Uzun vadeli bakıyoruz. Pınar bölgede 20 milyon kişiye hitap ediyordu. Bu yatırımla ürünlerimizin yolculuğunu 1 milyon kilometre kısalttık. Bunun çevreye olumlu etkisi var. 5 bin kişilik bir eko sistem oluştu. Bizim üretimimiz cari denge dostudur, yerlidir. Katma değerlidir. Bölge ülkelerine ihracatımız var. Labne ve kahvaltı kremamız bölgede fenomen oldu.
Ancak üretim maliyetlerimiz dünya fiyatlarının üzerinde kalıyor. Meraların ıslahı, yem bitkilerinin desteklenmesi gerekir. Türkiye 18 milyon ton süt üretiyor. Konya Ovası kadar Hollanda 13.6 milyon ton üretiyor. Hollanda’nın süt ürünleri ihracatı 7.7 milyar avro, Türkiye’nin 250 milyon dolar. Hollanda bir hayvandan yılda 8.3 ton süt alıyor, Türkiye 3 tonda. Güneydoğu’da bu rakam 1.5 tona kadar düşüyor.”
Gürkan Hekimoğlu: “Peynir üretimine de başlayacağız”
100 milyon TL yatırımla kurulan ve bölgede doğrudan ve dolaylı olarak 5 bin kişiye iş imkanı sağlayan fabrikada günlük 100 ton süt işlendiğini belirten Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu ise Irak’a ihracat yaptıklarını, Suriye’deki karışıklık dolayısıyla bu ülkeye ihracatlarının olmadığını kaydetti.
Pınar’ın Avrupa’ya, ABD’ye de ihracat yaptığının altını çizen Hekimoğlu, “Sütte bulunan mikroorganizma kriterleri bakımından AB standartlarını karşılıyoruz. Üreticilere temiz üretim teşviki veriyoruz. Devlet süte 5 kuruş teşvik veriyor, biz de kendi üreticilerimize 4 kuruş veriyoruz. Üretimin birçok aşamasında laboratuvar kontrolü var. AB, Türkiye’den 10 üreticiye ihracat izni verdi, biri de Pınar’dır. Rusya’ya da ihracata başladık. Türkiye’nin 250 milyon dolarlık süt ürünleri ihracatının 50 milyon doları bizimdir. 30 ülkeye ihracatımız var. Çin’le de konuşuluyor. Türkiye’nin ihracatında kilo fiyatı 1.5 dolar, Pınar’ın 4 doların üstünde. Urfa fabrikasında bu 8 dolara kadar çıkıyor. Burada uzun ömürlü sütün yanı sıra yoğurt, ayran ve meyve suyu üretimi yapılıyor. Peynir üretimine de başlayacağız” dedi.
(4)