Dünyada beş temel gıda emtiası üzerinden fiyat değişikliklerinin ölçümlendiği Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, beş aylık kesintisiz yükselişin ardından Temmuz ayında hafif bir düşüş yaşadı.
FAO Gıda Fiyat Endeksi, Temmuz ayında tahıl ve bitkisel yağ fiyatlarındaki yüksek oranlı düşüşlere bağlı olarak geriledi. Şeker, et ve süt ürünleri fiyatlarındaki artış, düşüşü dengelemeye yetmedi ve endeks, Haziran ayına göre yüzde 0,8 (1.3 puan) düşüşle, Temmuz ayında 161.9 puan seviyesinde oluştu. Küresel gıda fiyatları, Temmuz 2015’e göre ise yüzde 1,4 daha düşük bir seviyede seyrediyor.
Temmuz 2016’da tahıl ve bitkisel yağ fiyatları düştü
Gıda Fiyat Endeksi’nde düşüşe yol açan endekslerden FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 5,6 (8.8 puan) geriledi ve 148.1 puan değerini aldı. Tahıl fiyatları, Temmuz 2015’e göre yüzde 11 daha düşük seviyede bulunuyor.
FAO Bitkisel Yağ Endeksi, Temmuz ayında düşüş yaşanan ikinci endeks oldu. Bitkisel Yağ Endeksi Temmuz’da, Haziran 2016’ya göre yüzde 2,8 (4.6 puan) oranında düşüşle 157.4 puana geriledi.
Süt, et ve şeker fiyatları Temmuz ayında arttı
Temmuz ayında FAO tarafından fiyat hareketleri izleyen beş temel gıda emtiasından üçünde ise artış gözlendi.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Temmuz 2016’da bir önceki aya göre yüzde 3,2 (4.3 puan) artış kaydetti ve 142.3 puan seviyesinde oluştu.
FAO Et Fiyat Endeksi de, Haziran ayına göre yüzde 1,3 (2 puan) artışla, 159.9 puan değerine ulaştı.
Temmuz’da FAO Şeker Fiyat Endeksi, Haziran 2016’ya göre yüzde 1 (2.7 puan) artışla 278.7 puan değerini aldı.
BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO, uluslararası piyasalarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarını izleyerek, söz konusu endeksleri oluşturuyor. Endekslerin yukarı ya da aşağı yönlü hareketleri FAO Gıda Fiyat Endeksi’nin yönünü belirlerken, tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki hareketlilik de ayrı endekslerle ortaya konuluyor.
FAO ve OECD tarafından geçen ay yayımlanan ve 2016 ile 2025 arasındaki olası senaryolara yer verilen Küresel Tarım Görünümü Raporu’na göre, gıda fiyatlarının artan verim ve ekim alanlarının hafif de olsa artması dolayısıyla gelecek 10 yılda yatay kalması bekleniyor.
(3)