BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi Kasım ayında, 2016 yılındaki yükseliş seyrine ara verdi. Endeks, Kasım’da, Ekim ayına göre yüzde 0,4 azalışla 171.3 puana geriledi.
Küresel gıda fiyatları, rekor düzeydeki tahıl stoklarından dolayı genelde sabit seyrediyor. Mısır ve pirinçte ise rekor seviyede üretim söz konusu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) beş temel emtia grubunda uluslararası piyasa fiyatlarındaki değişimleri yansıtan Gıda Fiyat Endeksi, 2016 yılındaki düzenli yükselişine Kasım ayında ara verdi ve hafif bir düşüş gösterdi.
Endeks, şeker fiyatlarındaki keskin düşüşün etkisiyle Ekim ayındaki seviyesinden yüzde 0,4 düşerek, Kasım ayında 171.3 puan oldu. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Kasım 2015 fiyatlarından hala yüzde 10,4 yüksek seviyede bulunuyor.
FAO Şeker Fiyat Endeksi, dünyanın en büyük şeker üreticisi Brezilya’da üretimin beklenenden fazla olmasından dolayı Kasım’da, Ekim ayındaki seviyesinden yüzde 8,9 düşüş gösterdi ve 287.1 puan seviyesine geriledi.
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 4,5 artışla 175.6 puana yükseldiği Kasım ayında, FAO Et Fiyat Endeksi sabit kalırken, FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi yüzde 1,9 artarak, 186.4 puan seviyesine ulaştı.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi ise Kasım ayında yüzde 0,6 azalışla, 141.4 puana düştü.
39 ülke gıda yardımına muhtaç
FAO, Mahsul Beklentileri ve Gıda Durumu Raporu’nu da açıkladı.
Çatışmaların gıda güvenliğini tehdit etmeye devam ettiği vurgulanan raporda, iç savaşlar ve iklim kaynaklı krizlerin, 2016’da gıda güvenliği üzerinde büyük baskı oluşturmaya devam ettiği kaydedildi.
Rapora göre, gıda yardımına ihtiyaç duyan ülkelerin sayısı arttı. Halen 39 ülke dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Bu ülkeler; Afganistan, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Gine, Haiti, Irak, Kenya, Lesotho, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Myanmar, Nepal, Nijer, Nijerya, Pakistan, Papua Yeni Gine, Sierra Leone, Somali, Güney Sudan, Sudan, Swaziland, Suriye, Uganda, Yemen ve Zimbabve.
Küresel tahıl stokları iyi yetişme koşullarından dolayı olumlu gözükse de, geçmişte yaşanan kuraklığın ve çatışmaların olumsuz etkisi hala sürüyor.
Gıda güvenliğinde en sorunlu alanlar
Tarımsal beklentiler, tahıl mahsulünün güçlü olacağına işaret ederken, açlık durumunun, yeni ürünler olgunlaşana kadar bazı bölgelerde yoğunlaşması bekleniyor. 2016’da El Nino’dan dolayı gıda üretiminin ciddi şekilde etkilendiği Güney Afrika’da, Ocak-Mayıs 2016’da dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan insan sayısının 2017’de aynı dönemde artması bekleniyor. Rapor; en sorunlu alanlar olan Madagaskar, Malavi ve Mozambik’te çocuklarda yaşa göre boyun kısa olması olarak bilinen bodurluğun ciddi seviyelerde olduğunu belirtiyor.
Çatışmalar gıda güvenliğine gölge düşürüyor
Rapor; insani yardım planları için yerel gıda krizlerinin başlıca sebeplerine bakıyor. Azalan gelirler, yüksek fiyatlar ve bozulan dağıtım ağlarından dolayı gıda üretimindeki düşüş ya da gıdaya erişimin zorlaşması çatışmaların yerel gıda krizlerindeki etkilerini oluşturuyor.
Mülteci hareketlerinin yoğun yaşandığı ev sahibi ülkeler olan Kamerun ve Çad da dahil, iç savaşlar ve iç savaşların sonuçları 39 ülkenin 21’inde görülüyor. Geniş alana yayılan iç savaş, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde olduğu gibi hanelerin üretim mallarının kaybına ya da azalmasına neden oluyor veya Güney Sudan’da olduğu gibi tarımsal faaliyeti olumsuz etkiliyor. Devam eden çatışmalar halkın tarımla ilgilenmesini engelliyor, en korunmasız kesimleri kıtlıkla karşı karşıya bırakıyor.
Suriye’de 9.4 milyon insan gıda yardımına ihtiyaç duyuyor
Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle 9.4 milyon insan gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Bu yıl buğday üretiminin, kriz öncesi dönemden yüzde 55 daha az olması bekleniyor.
Yemen’de devam eden çatışmalar, Haziran ayında 14.2 milyon olarak belirlenen gıda güvenliğinden yoksun insan sayısını artırdı. Irak’ta artan çatışma ortamı ülke içinde yerinden edilmelere sebep olurken, gıda güvencesizliği Afganistan’da 8 milyon kişiyi etkiliyor.
(4)