2013 yılında, laboratuvarda üretilen et ile yapılan dünyanın ilk hamburgeri, Londra’da eleştirmenlerin beğenisine sunulmuştu. 325 bin dolarlık maliyeti olan hamburgerin yapısı kusursuz olmasına karşın yağı yoktu ve tadı biraz yavandı.
Maastricht’teki Üniversite laboratuvarında eti üreten araştırmacı Mark Post, yöntemin endüstriyel ölçekte uygulanabileceğini düşünüyor.
Hızlı artan araştırmalar, düşen üretim maliyetleri ve tanıtımların artması sayesinde, laboratuvarda üretilen et önümüzdeki yıllarda piyasadaki yerini alabilir. Araştırmacılara göre laboratuvarda üretilen et gıda endüstrisinde ve et tüketme şeklinde büyük bir değişim anlamına geliyor.
Et nasıl üretiliyor?
Post’a göre yöntem tüm et türlerine uygulanabilir, dünyadaki açlığı ortadan kaldırmak ve iklim değişimini önlemek için kullanılabilir.
Post’un yönteminde, sığırdan kök hücreler alınıyor. Bu işlem sığıra zarar vermiyor. Alınan kök hücreler kullanılarak biyoreaktörde kas hücresi oluşturuluyor. Bir kas hücresinden bir trilyon kas ipliği oluşturulabiliyor.
Dünya nüfusunun 2050 itibariyle 9 milyara ulaşacağı ve bugünün standartlarına göre 10 milyar kara hayvanına ihtiyaç duyacağı düşünülüyor. Şu anda, ekilebilir arazilerin %75’i besi hayvanı yetiştirmek için kullanılıyor.
İlk hamburger, çay tabağı kadar bir deney kabında üretilmiş olsa da, Olimpik bir havuz büyüklüğündeki biyoreaktör ile yılda 40.000 insanın beslenmesi mümkün olabilir.
Laboratuvarda üretilen et raflarda ne zaman görülecek?
Şu anki hedef endüstriyel ölçekte bir sistem kurmak. Geçtiğimiz yıl, üretimdeki gelişmeler sayesinde hamburgerin maliyetinin çok azaltıldığı ve 11 dolar civarına çekildiği duyurulmuştu. Buna karşın Post ve diğer araştırmacılar, 3. taraflarca patenti alınana bu teknolojinin detayları hakkında fazla bilgi vermiyor.
Hamburgerin Londra’daki tanıtımı sırasında, Google kurucularından Sergey Brin’in de Post’un en önemli destekçilerinden biri olduğu ifade edilmişti.
Post’a göre laboratuvarda üretilen et 7 yıl içinde raflardaki yerini alacak.
(8)