Laktoz intoleransı nedeniyle beslenmeden sütün çıkartılması, çocuklarda önemli vitamin eksikliğine yol açıyor. Uzmanlar, çocukluk döneminde düzenli süt tüketimi alışkanlığı olmamasından kaynaklanan laktoz intoleransının, her gün miktarı artırılarak içilen süt ile giderilebileceğine dikkat çekiyorlar.
İnsan vücudunun her gün alması gereken dört temel besinden biri olan süt, çocukluk dönemi itibariyle düzenli alınmadığında gelişim bozukluğuna ve laktoz şekerinin vücutta parçalanamaması sonucu oluşan laktoz intoleransına yol açıyor. Laktoz intoleransının çocukluk döneminde süt içme alışkanlığı edinmemiş vücutlarda daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, bu sebeple sütün günlük beslenmeden çıkarılmasının, çocukların ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden yoksun kalmalarına yol açacağı için yanlış olduğunu kaydettiler.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, laktoz intoleransı vakalarının en büyük sebebinin düzenli süt tüketilmemesi olduğunu bildirdi. İnanç, “Çocukluk döneminde süt tüketiminin düzenli olmaması halinde vücudun ürettiği laktaz enzimi azalır. Ayrıca, uzun süre süt tüketmemiş kişilerde sütün içerdiği laktozun sindirimini sağlayan enzimler salgılanma yeteneğini kaybetmeye başlar ve laktoz intoleransıyla karşılaşılabilir. Türkiye’de maalesef yeterince süt tüketilmediği için bu sorun 5 kişiden birinde karşımıza çıkmaktadır.” diye konuştu.
Sütte bulunan iyot, demir, çinko, folik asit, B-12, B-6, E ve A vitamin ve minerallerinin eksikliğinin çocukların zihinsel gelişimini direkt etkilediğini ifade eden İnanç, zihinsel gelişimde oluşan geriliklerin ortadan kalkmasına, vitamin ve mineral yetersizliğinin giderilmesinin yardımcı olacağını kaydetti. İnanç, “Özellikle laktoz intoleransı rastlanan çocuklarda süt tüketimi kesinlikle bırakılmamalı, aksine yarım çay bardağı ile başlayıp her gün artan oranlarda süt düzenli olarak başka besinlerle birlikte tüketilmelidir.” dedi.
Ebeveynlerin çocuklara düzenli olarak süt içme alışkanlığı kazandırmak için aromalı sütlerden yararlanabileceklerini hatırlatan İnanç, aynı zamanda anne ve babaların çocukların yanında süt içmeleri ve bu konuda rol model olmaları alışkanlık edinme sürecine katkı sağlayacağını söyledi.
Gıdahattı.com/24.03.2014
(12)