Bu yıl 56’ıncısı düzenlenecek olan Mehmetçik Üzüm Festivali, 5 Ağustos’ta başlıyor. 14 Ağustos tarihine kadar sürecek olan etkinlikte, Ozan Orhon ve Candan Erçetin sahne alacak.
Uluslararası Festivaller Birliği üyeliğine alınarak uluslararası kimlik kazanan festivalin açılışı, Mehmetçik Belediye Gazinosu’nda gerçekleşecek.
Festival kapsamında düzenlenen, Uluslararası Altın Salkım Halk Dansları Festivaline KKTC’nin yanı sıra Türkiye, Hindistan, Mısır ve Kırgızistan’dan dans ekipleri de katılacak. 8 Ağustos’ta Ozan Orhon’un sahne alacağı etkinlik, 14 Ağustos’ta Candan Erçetin konseriyle tamamlanacak.
Hazırlıklar son aşamada
Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli, “Bu yıl geçmiş yıllardan daha farklı, Mehmetçik Üzüm Festivali’ni ve üzümü hissedebileceğimiz bir konsept yarattık, hazırlıklarımız son aşamaya geldi. Festival komitesindeki arkadaşlarımız bu organizasyona büyük emek verdi, belediye personeli çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Herkese katkılar için teşekkür ediyorum” dedi.
Panayırdan festivale…
Sarıçizmeli, ülkenin en eski köy etkinliği olan, 1960’ta panayır şeklinde başlayan ve festivale dönüşen Mehmetçik Üzüm Festivali’nin bu yılki organizasyonunun Uluslararası Festivaller Birliği şapkası altında yapılacağını söyledi.
Mehmetçik’in “sakin şehir” anlamına gelen “Cittaslovv” listesine dahil edildiğini, KKTC’de bu unvanı alan üçüncü şehir olduklarını da anımsatan Sarıçizmeli, hem bu unvandan hem de Mehmetçik Üzüm Festivali’ne uluslararası tescil kazandırmaktan gurur duyduklarını kaydetti.
Üzüm Sokağı
Satışı yapılacak üzüm ve sucuk ürünlerinin laboratuvar tahlillerinin gerçekleştirileceğini kaydeden Sarıçizmeli, daha güvenli ürün satışı yapmayı hedeflediklerini söyledi.
“Mehmetçik Üzüm Festivali, yıllarca üzümden çok da nasibini almamış, üzümün çok da öne çıkamadığı bir festival görüntüsü verdi” diyen Sarıçizmeli, bu algıyı değiştirmek için üzüm ürünlerinin tanıtımına önem verdiklerini vurguladı.
Sarıçizmeli, şöyle devam etti: “Yerel üreticilerimiz Mehmet Tayyareci Üzüm Sokağı’nda yer alacak, üzüm ve üzüm ürünlerinin satışı sadece yerel üreticiler tarafından bu sokakta yapılacak. Sokakta, Cittaslovv’un gerekliliği olan yerel kalkınmayı sağlayacak farklı stantlar da olacak ancak Mehmetçik Belediyesi hudutları içinde üretilmeyen hiçbir ürün burada satılamayacak.
Hijyen ve gıda güvenliği konusunda düzenlemeler yaptık. Üzümlerin ve üzümden elde edilen ürünlerin Devlet Laboratuvarı tarafından denetlenmesini ve raporlanmasını sağladık. Bu önemli bir olaydı. Gıda güvenliği, özellikle son yıllarda üzümdeki gıda kontrolü eksikliği bu ürünü hırpaladı.
Bunu engellemek için kendi oto kontrolümüzü, kendi gıda güvenliğimizi sağlamak adına bu girişmeleri yapmayı uygun gördük. Festivale gelecek vatandaşların alacağı üzümle ilgili ürünlerin tamamı Devlet Laboratuvarı tarafından onaylanan ürünler olacak”
(6)