Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, ‘Türkiye Telif Hakları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ ile ilgili, “Özellikle genç nüfusa sahip ülkeler için, ki Türkiye bunlardan biridir, telif haklarının ve yaratıcı düşüncelerin ve onlar üzerinde oluşan endüstrilerin, yani kreatif endüstrilerin korunmasına, geliştirilmesine, sağlam hukuki çevrelerle oluşturulmasına büyük ihtiyaç var” dedi.
Telif Haklarına Dayalı ve Kreatif Endüstrilerin Teşvik Edilmesi Odaklı Türkiye Telif Hakları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi açılış töreni gerçekleştirildi.
Törene Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve ilgililerin yanı sıra, sanatçılar Belkıs Akkale, Edip Akbayram, Suat Suna, Ali Rıza Binboğa, Suavi, Cahit Berkay, Bora Öztoprak ve Ferhat Göçer katıldı.
“Enformasyon devriminin en önemli konusu telif hakları”
Bakan Nabi Avcı konuşmasında, enformasyonun teknolojik gelişmelerle her gün daha fazla kuvvetlendiğini kaydetti. Enformasyon devriminin en önemli konularından birinin telif haklarının korunması olduğuna işaret eden Avcı, şunları kaydetti:
“Eğer Silikon Vadisi’nde mektep kaçkını birtakım gençler, evlerinin garajlarında, dünya ekonomisine yön değiştirecek birtakım başarılara imza atabildilerse, bu büyük ölçüde onların kreatif çabalarını koruma altına alan hukuk düzeninden de ötürüdür. Eğer bu gençlerin, bu kreatif çabalarını, buluşlarını, onların başka hiç kimse tarafından düşünülmemiş yeni fikirlerini koruma altına alan bir hukuk sistemi olmasıydı, o gençler bugün karşımıza mesala Bill Gates olarak çıkmazlardı. Dolayısıyla özellikle genç nüfusa sahip ülkeler için, ki Türkiye bunlardan biridir, telif haklarının ve yaratıcı düşüncelerin ve onlar üzerinde oluşan endüstrilerin, yani kreatif endüstrilerin korunmasına, geliştirilmesine, sağlam hukuki çevrelerle oluşturulmasına büyük ihtiyaç var.”
“Yasal düzenlemeler sürekli güncellenmeli”
Avrupa Birliği ile ortaklaşa yürütülen eşleştirme projesine büyük önem verdiklerini ifade eden Bakan Avcı, teknolojideki hızlı değişime dikkat çekerek, sadece Türkiye’nin değil Avrupa Birliği ülkelerinin de telif haklarına ilişkin yasal düzenlemeleri sürekli güncellenmesi gerektiğine işaret etti.
“Meslek birliklerinin etkinlikleri artırılacak”
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals da telif hakları konusunda Bakanlığın paydaşlarla yaptığı çalışmaları takdir ettiğini ve proje ile fikri haklar konusunda meslek birliklerinin etkinlikleri ve kamuoyunun farkındalıklarının artırılacağını kaydetti.
Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş ise telif haklarının, yaratıcı endüstrilerin gelişmesi konusunda önemli bir işlevi bulunduğunu, bu nedenle işler bir telif sistemi oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Ateş, telif haklarına ilişkin yasa çalışmasının devam ettiğini, çalışmayla daha etkin bir telif haklarını sistemine ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.
(3)