Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Kariyer Günü” etkinliğinde konuşan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri ve Gıdahattı Dergisi İmtiyaz Sahibi İlknur Menlik, gıda sektöründe pazara ve hammaddeye yakınlığın önemini vurgulayarak, Adana’nın bu konuda avantaj sağladığına işaret etti. Menlik, gıdanın insanların en temel ihtiyacı olduğuna belirterek, Ar-Ge’ye ve inovasyona verilen önemin artması gerektiğini bildirdi. ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Gül ise akademisyenlerin dört duvar arasından çıkıp sektörle temas halinde olduğu bir çalışma sistemi hedeflediklerini kaydetti.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından organize edilen “Kariyer Günü” etkinliği, Rektör Prof. Dr. Aykut Gül olmak üzere üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ve sektörden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti. Gün boyu süren etkinlikte, Adana İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Müdür Yardımcısı Muhammet Ali Tekin, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri İlknur Menlik, Adana Sanayi Odası (ADASO) Meclis Başkanı ve Sunar Grup CEO’su Hüseyin Nuri Çomu, Yıldız Holding NorthStar İnnovation Proje Müdürü Dr. Özge Erdohan, Güneyliler Gıda İnsan Kaynakları Müdürü Ezel Güneyli ile ŞALGAMDER Başkanı ve Klikya Şalgam Yönetim Kurulu Başkanı Selahiddin Nas yer aldı.
ABTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Kola, bölüm tarafından yapılan projeler ve kuruluştan itibaren alınan yol hakkında istatistiki verilere dayalı bir sunum gerçekleştirdi. Gıda Mühendisliği Kariyer Günü etkinliğinin ilkini gerçekleştirmekten duyduğu heyecanı dile getiren Doç. Dr. Kola, bu etkinliğin her yıl geleneksel hale geleceğini belirtti.
Gül: Tarım alanlarının amaç dışı kullanımı gıda kaynaklarını tehdit ediyor
Rektör Prof. Dr. Aykut Gül yaptığı konuşmada gıda sektörünün öneminin her geçen gün arttığını vurguladı. Prof. Dr. Gül, “ Akademisyenlerin dört duvar arasından çıkıp sektörle temas halinde olduğu bir çalışma sistemi hedefliyoruz. Oluşturmayı planladığımız yeni atama yönergemize bölgedeki kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapıp yine bölge yararına yönelik somut bir projede yer alma şartını koymayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Artan nüfus, küresel ısınma ve tarım alanlarının amaç dışı kullanımı etkenlerin gıda kaynaklarının yeterliliğini tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Gül, “Dünyada 1 Milyar insan obez iken 1 milyar insan aç, yani aslında hepimize yetecek kaynak var ancak bir gelir dengesizliği de mevcut. Üreticiden tüketiciye kadar bir israf hali söz konusu” şeklinde konuştu.
Tekin: Adana adeta bir gıda cenneti
Muhammet Ali Tekin, Adana’nın adeta bir gıda cenneti olduğunu vurguladı. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun amacı, kapsamı ve uygulamaları hakkında katılımcıları bilgilendiren Tekin, kentimizde gıda sektörü ile ilgili denetimlerin hızla devam ettiğini belirtti. Tekin, gıda mühendisliğinin geleceğin mesleği olduğunu söyleyerek sözlerine son verdi.
Menlik: Ar-Ge’ye ve inovasyona verilen önem artmalı
İlknur Menlik konuşmasında gıda sektöründe pazara ve hammaddeye yakınlığın önemli olduğunu, Adana’nın bu konuda avantaj sağladığını belirtti. Adana’da gıda üzerine eğitim almanın öğrenciler açısından büyük bir şans olduğunu belirten Menlik, gıdanın insanların en temel ihtiyacı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı. Gıda sektörünün dünyadaki uygulamalarından örnekler veren Menlik, Ar-Ge’ye ve inovasyona verilen önemin artması gerektiğini söyledi.
Tecrübelerini katılımcılarla paylaşan Hüseyin Nuri Çomu, ticarette karlılıktan ziyade dürüstlük ve güvenin gerekli olduğunu; bu koşulların sağlanması durumunda kazancın da sağlanacağını vurguladı. Sunar Grup olarak gelişme süreçlerini de kronolojik olarak katılımcılara aktaran Çomu, geleceğe ve iş hayatına dair verdiği tavsiyelerde bulundu.
Dr. Özge Erdohan, gelecek planlanmasının ve inovasyonun önemine değinirken, hedef koymanın ve o hedefe ulaşmak için çalışmanın şart olduğunu dile getirdi.
Ezel Güneyli, işe alım sürecinde dikkat edilen noktaları ve iyi bir cv oluşturulmasının önemini anlattı. Öğrencilere fırsat buldukça staj yapmalarını öneren Güneyli, yabancı dil bilmenin sektörde var olma açısından şart olduğunu, cv hazırlamanın ciddiyet gerektiren bir iş olduğunu belirtirken, iş mülakatlarında yapılan hataları yaşadıklarından örneklerle paylaştı.
Selahiddin Nas, iş hayatında uzun süredir yer aldığını belirterek kriz zamanlarında risk aldığını ve aldığı riskler sonucunda pazarda söz sahibi olduğunu vurgulayarak, şalgamın lezzetli olmasının yanında sağlık açısından da son derece faydalı bir içecek olduğunu kaydetti.
ABTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu ve Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Haşim Kelebek, konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür belgesi ve günün anısına plaket verdi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(71)