Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mart ayı enflasyonundaki düşüşün adını koydu. Mart ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, “Yıllık enflasyondaki düşüşte işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici olmuştur. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, Mart ayında gıda grubunun katkısının 1,04 puan gerilemesi dikkat çekmiştir” denildi.
Merkez Bankası’nın TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerini içeren raporda, Mart ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,04 oranında düşüş kaydettiği ve yıllık enflasyonun 1,32 puan azalarak yüzde 7,46 olduğu vurgulandı. Raporda, gıda fiyatlarına ilişkin şu tespitler yer aldı:
“Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde de ifade edildiği gibi, yıllık enflasyondaki bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici olmuştur. Döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkileri azalmaya devam etmektedir. Bu doğrultuda çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu bir miktar düşüş kaydetmiş, ana eğilimlerindeki iyileşme ise devam etmiştir.
Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, Mart ayında gıda grubunun katkısının 1,04 puan gerilemesi dikkat çekmiştir. Bu dönemde temel mal, hizmet ve enerji gruplarının katkılarında ise bir önceki aya göre yaklaşık 0,10 puan gerileme gözlenmiştir.
Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ettiği gözlenmiştir.
Hizmet grubu ana eğilimindeki yüksek seyir devam ederken yakın dönemde istikrarlı seyreden Türk lirasına ve zayıflayan birikimli döviz kuru etkilerine bağlı olarak temel mal grubu eğilimi azalışını sürdürmüştür.
Kırmızı et fiyatları gerilemeye devam ediyor
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak son iki ayda belirgin bir yavaşlama kaydetmiştir. Mart ayı itibarıyla bu grupta yıllık enflasyon 4,25 puan azalışla yüzde 4,58’e gerilemiştir. Bu gelişmede başta sebze fiyatları olmak üzere taze meyve-sebze fiyat gelişmeleri belirleyici olmuştur. Buna ek olarak, kırmızı et fiyatları Şubat ayının ardından bu dönemde de gerilemiştir. Cari dönemdeki olumlu gelişmelere ek olarak yüksek bazın da etkisiyle işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon 8,67 puan azalarak yüzde 0,22 oranına gerilemiştir. Diğer taraftan, işlenmiş gıda grubunda yıllık enflasyon sınırlı bir artışla yüzde 8,86’ya yükselmiştir. Bu gelişmede ekmek ve tahıl grubu fiyat gelişmeleri etkili olurken bir diğer öne çıkan alt kalem alkolsüz içecekler grubu olmuştur.
Bu dönemde, gıda enflasyonundaki belirgin yavaşlama neticesinde gıda ve yemek hizmetleri grubunun yıllık enflasyonu yüzde 6,31’e, gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu ise (0,31 puan azalışla) yüzde 8,02’ye gerilemiştir.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(7)