Küresel piyasalar, İngiltere’de AB referandumu ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın açıklamalarının gündemde öne çıktığı kritik haftaya pozitif başladı. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
İngiltere’de perşembe günü gerçekleştirilecek AB referandumu ve FED Başkanı Yellen’ın salı ve çarşamba günü Senato’da yapacağı sunumlar küresel piyasaların odak noktasına yerleşti.
Geçen hafta İngiltere’de Milletvekili Jo Cox’un, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından yayımlanan anketlerin, 23 Haziran’da yapılacak referandumda İngiltere’nin AB’de kalacağı sonucuna işaret etmesi, küresel büyüme beklentilerindeki aşağı yönlü revizyonlara karşın yatırımcıların risk iştahını artırırken, buna bağlı olarak Brent petrolün varil fiyatı 50 dolar sınırına çıktı.
Sterlin/dolar paritesi, açıklanan anketlerin ardından haftanın ilk işlem gününde yüzde 1,5 değer kazanarak yaklaşık 2 haftanın en yüksek seviyesi olan 1,4625’i görürken, Asya borsaları da artan risk iştahının etkisiyle pozitif seyrediyor. Analistler, Avrupa borsalarının da yeni haftaya pozitif başlayacağını tahmin ediyor.
Japonya’da açıklanan dış ticaret açığının beklentilerin üzerinde, 40,7 milyar yen gelmesine karşın Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 2,5 prim yaparken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 yükseldi, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yatay seyretti.
Borsada son durum
Geçen hafta, önceki hafta kapanışına göre yüzde 1,89 değer kaybeden Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, cuma günü etkili olan tepki alımları ile haftayı analistlerin “görünüm açısından önemli seviye” olarak nitelendirdikleri 75.500 puanın hemen altında 75.431 puandan tamamlamıştı.
Gözler Merkez Bankası’nda
Analistler, bu hafta Brexit başta olmak üzere yurt dışında yoğun haber gündeminin takip edileceğini belirterek, yurt içinde ise yarınki PPK toplantısının piyasaların odak noktasında olacağını kaydediyor.
AA Finans’ın yarınki PPK toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistlerin tamamı marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) indirim bekliyor. Ekonomistlerden 1’i bu indirimin 25 baz puan, 12’si ise 50 baz puan düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor.
Öte yandan, ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) ise değişiklik olmayacağını öngörüyor.
TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 9,5’e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25’te bırakmıştı. AA
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)