Ekim ayında işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyonun temelde sebze fiyatlarına bağlı olarak yükselse de, mevsimsel etkilerden arındırıldığında fiyatların son iki ayda olduğu gibi düşüş kaydettiğine dikkat çeken Merkez Bankası, “Kasım ayına ilişkin öncü göstergeler, gıda yıllık enflasyonunun önemli bir oranda düşeceğine işaret etmektedir” açıklaması yaptı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti yayınlandı.
PPK’nın 24 Kasım 2016 tarihli toplantısına ilişkin özette, Ekim ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,44 arttığı ve yıllık enflasyonun 0,12 puanlık düşüşle yüzde 7,16 olduğu hatırlatıldı. Özette, gıda enflasyonuna ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi:
“Ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde ifade edildiği gibi, gıda enflasyonu yükselmiş ancak temel mal ve hizmet enflasyonundaki düşüşe bağlı olarak çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları azalmıştır. Bu dönemde çekirdek göstergelerin ana eğilimleri hizmet fiyatlarına bağlı olarak yavaşlamıştır.
Gıda enflasyonu yıllık bazda düşük seviyesini koruyor
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 1,04 puan artarak yüzde 5,20 olmuştur. Ekim ayında işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon temelde sebze fiyatlarına bağlı olarak yükselse de, mevsimsel etkilerden arındırıldığında fiyatlar son iki ayda olduğu gibi düşüş kaydetmiştir. Taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu ise düşük seviyesini bu dönemde de korumuştur. Kasım ayına ilişkin öncü göstergeler, gıda yıllık enflasyonunun önemli bir oranda düşeceğine işaret etmektedir.”
Döviz kuru yukarı yönlü risk oluşturuyor
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde, toplam talepteki yavaşlamanın enflasyondaki düşüşü desteklediği, buna karşın yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırladığı kaydedildi. Özette, önümüzdeki dönem için de, “İktisadi faaliyetteki toparlanmanın öngörülenden daha yavaş gerçekleşmesi enflasyon üzerinde aşağı yönlü risk oluştururken, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır” denildi.
(6)