Aralarında süt ürünlerinin de bulunduğu Moldova menşeli bazı gıda ve tarım ürünlerine gümrüksüz ithalat yolu açıldı.
Bakanlar Kurulu’nun Moldova Cumhuriyeti Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar’ı, 25 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararla, Türkiye Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşması uyarınca, söz konusu ülke menşeli bazı tarım ürünleri ithalatında uygulanacak tarife kontenjanları düzenlendi.
Gümrük vergisi sıfır olacak
Buna göre Gümrük Vergisi, Toplu Konut Fonu, Tarım Payı Olarak Ödenecek Avro (Karşılığı TL) 0 olarak uygulanacak Moldova menşeli ürünler şöyle:
Domuz eti (Taze soğutulmuş veya dondurulmuş) 500 ton, Yayıkaltı, pıhtılaştırılmış süt ve krema, yoğurt, kefir ve diğer fermente edilmiş veya asitliği artırılmış süt ve krema 100 ton, Sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar, sürülerek yenilen süt ürünleri 500 ton, Peynir ve pıhtılaştırılmış ürünler 300 ton, Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları 250 bin adet, Erik 200 ton, Arpa 10 bin ton, Soya fasulyesi 10 bin ton, Ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunları fraksiyonları bin 500 ton, Kakao içermeyen şeker mamulleri (beyaz çikolata dahil) 250 ton, Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları 250 ton, Ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçilik mamulleri 250 ton, Diğer sebzeler 500 ton, Reçeller, jöleler, marmelatlar, meyve veya sert kabuklu meyve püresi, meyve veya sert kabuklu meyve pastları 250 ton, Meyve suları 500 ton, Soslar ve müstahzarları 500 ton, Dondurma ve yenilen diğer buzlar 500 ton, Sular 100 bin litre, Köpüklü şaraplar 8 bin hl, Bitkisel katı ve sıvı yağların ekstraksiyonundan arta kalan küspe ve diğer katı artıklar 5 bin ton.
Diğer ülkeler geçerli tutarların yüzde 50 indirimli olarak uygulanacağı ürünler:
Erik ve Çakal Eriği 250 ton, Düşük erusik asitli rep veya kolza tohumları 2 bin ton, Ayçiçeği tohumu 5 bin ton, Yaprak tütün ve tütün döküntüleri 100 ton.
İthalatında diğer ülkeler için geçerli tutarların yüzde 80 indirimli olarak uygulanacağı ürünler:
Ham yağ 2.500 ton.
Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığı (İthalat Genel Müdürlüğü) tarafından ithal lisansı düzenlenecek. Tarife kontenjanlarının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları Ekonomi Bakanlığınca yayımlanacak tebliğlerle belirlenecek.
1 Kasım 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan Karar uyarınca, 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasındaki bir takvim yılında dağıtılacak miktarları gösteren tarife kontenjanları, her takvim yılında yeniden dağıtılacak.
İthalat Rejimi Kararı’na Ek Karar’la da, Moldova menşeli tarım ve gıda ürünlerine yönelik belirtilen ürünler gümrük vergisi ve varsa tarım payı sıfır olarak uygulanacak.
(95)