Sürdürülebilirlik kapsamında sağladığı iyileşmeleri içeren 2015 Yılı İlerleme Raporu’nu açıklayan Mondelēz International, önemli bazı başlıklarda sürdürülebilirlik hedeflerinin ötesine geçtiğini duyurdu.
Dünyanın en büyük bisküvi, şekerleme ve çikolata şirketi Mondelēz International, 2015 Yılı İlerleme Raporu’nu açıkladı.
Çevresel ayak izine ilişkin hedefler açısından güçlü bir ilerleme kaydedildiğine işaret edilen rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mondelēz International Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Irene Rosenfeld, “Büyümemiz, doğrudan gezegenimizin refahı, ürünlerimizi üreten ve onlardan keyif alan insanların hayatları ve hizmet verdiğimiz topluluklarla ilişkilidir. 2015 sonuçları, küresel lider olma yolunda önemli aşama kaydedildiğini göstermiştir” dedi.
Hedefleri aştı
2015 Yılı İlerleme Raporu’na göre, şirket, üretim kaynaklı sera gazını ton başına %19 oranında azaltarak, %15 hedefini aştı. Üretimde kullanılan enerjiyi ise %11 oranında düşürdü. 48.500 ton ambalaj malzemesi bertaraf edilirken, 2015 hedefinin iki katından fazla gerçekleşme elde edildi. Tesise giren su kullanımı ise ton başına %17 oranında azaltıldı ve %15 olan hedef aşıldı.
Mondelēz International’ın net atığı ise ton başına %70 oranında azaltıldı. Bu da %15 olan hedefin yaklaşık beş katını ifade ediyor.
Şirket, buğday sürdürülebilirliği programı olan ‘Harmony Wheat’ ile üretilen Batı Avrupa bisküvi hacminin %75’ine sahip olma hedefine ulaşırken, kakaonun tamamını sürdürülebilir kaynaklardan temin etme hedefini sürdürüyor. 2015 yılsonu itibarıyla şirket tarafından kullanılan kakaonun %21’i sürdürülebilir kaynaklardan temin edildi.
Tam tahıl içeriği arttı
Mondelēz International, ayrı ayrı ambalajlanmış porsiyon kontrolü seçeneklerini ve tam tahıl içeriğini %25 oranında artırma hedeflerine de ulaştı. Bisküvi gibi kilit kategorilerdeki sodyum ve doymuş yağ oranlarını düşürme hedefine doğru güçlü ilerleme kaydeden şirket, 2020 yılına kadar bütün kilit kategorilerde bu oranlarda %10’luk bir düşüş sağlamak için çabalarını sürdürüyor.
Gebze Fabrikası, bölgedeki fabrikalar için örnek
Mondelēz Türkiye de Global Refah Hedefleri doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Bölgedeki diğer Mondelēz fabrikaları için örnek oluşturan Gebze Fabrikası’nda 17 farklı üretim teknolojisi kullanılarak sakız ve şeker üretimi yapılıyor.
Mondelez Türkiye tesislerinde, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve Entegre Altı Sigma metodolojilerinden faydalanılarak üretim süreçlerinin iş sağlığı ve güvenliği, çevre, sürdürülebilirlik alanlarındaki performansları iyileştiriliyor. Tesiste her yıl düzenlenen Çevre ve İş Güvenliği eğitimleri ve etkinlikleriyle çalışan aidiyeti artırılıyor ve farkındalık yaratılıyor.
Tesiste gerçekleştirilen projeler sonucunda fabrikada; 2015 yılında bir önceki yıla oranla %12 oranında su tasarrufu sağlanırken, atıklar %7 azaltıldı ve sera gazı salımında ise %16 oranında düşüş kaydedildi. Tesis ayrıca, enerji, su ve atık azaltımı, geri kazanımı konusunda yapılan iyileştirmeler sayesinde Türkiye’nin de içinde yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde Çevre Sürdürülebilirlik Ödülü’ne layık görüldü.
Mondelēz International’ın 2015 Yılı İlerleme Raporu için
Mondelēz Türkiye
Türkiye’de First, Falım, Kent, Olips ve Jelibon gibi pek çok güçlü markasıyla sakız, şeker, hediyelik ve ikramlık kategorilerinde pazar liderlerinden biri olan Mondelēz International, Türkiye pazarında Milka, Toblerone ve Oreo gibi efsanevi küresel markalarıyla çikolata ve bisküvi kategorilerinde de güçlü bir varlığa sahip. Şirket, Gebze’de bulunan üretim tesisiyle yaklaşık 1.200 kişiye istihdam sağlıyor.
(8)