Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçtiğimiz günlerde, NASA’nın çalışmalarını yetersiz bulduğunu belirterek, “NASA’nın meteorolojik hava tahminleri, bizim gerimizde, geçen yıl yaptıkları tahminleri tutmadı mesela. Bizim teknolojimiz onlardan ileri. NASA da kim oluyor?” diye konuşmuştu. Bakan Eroğlu’nun sözlerine karşılık açıklama yapan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kendilerinin hava tahmini işlerine bakmadığını bildirdi.
NASA Sözcüsü Sean Potter, Hürriyet’in sorusu üzerine yaptığı açıklamada, kuraklık konusunda yürütülen araştırmanın resmi bir NASA raporu olmadığını belirterek, “Bahsettiğiniz araştırma, NASA araştırma merkezinden bir bilim insanı da dahil, bir grup bilim insanı tarafından yürütüldü. Resmi bir NASA raporu değildir.” Sean, Eroğlu’nun “NASA’nın meteorolojik hava tahminleri bizim gerimizde” şeklindeki sözlerine ilişkin olarak ise “NASA, hava tahmini uydularının kontrolünü yürütmez ve uygulamaya dönük hava tahminleri yapmaz. Bu Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) sorumluluğudur” dedi.
Veysel Eroğlu ne demişti?
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) araştırmacılarının Türkiye, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin, Kıbrıs ve Suriye’yi kapsayan Doğu Akdeniz bölgesinde başlayan kuraklığın, son 9 asrın en kötü kuraklığı olduğunu açıklamasının ardından Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, NASA’nın çalışmalarını yetersiz bulduğunu kaydederek, “NASA’nın meteorolojik hava tahminleri, bizim gerimizde, geçen yıl yaptıkları tahminleri tutmadı mesela. Bizim teknolojimiz onlardan ileri. NASA da kim oluyor?” dedi.
Bakan Veysel Eroğlu, şöyle konuşmuştu: “NASA’nın meteorolojik hava tahminleri, bizim gerimizde, geçen yıl yaptıkları tahminleri tutmadı mesela. Bizim teknolojimiz onlardan ileri. NASA da kim oluyor? Onlar global ve kuşbakışı bakıyor iklim verilerine. Biz noktasal ve bölgesel tahminler yapıyoruz. Sadece Türkiye’ye değil, çevre ülkelere de bu hizmeti veriyoruz. Denizlerde kurduğumuz istasyonlarla bölgemizdeki en etkin tahminleri yapıyoruz.
“Onların uyduları varsa, bizim de Göktürk’ümüz var”
Onların uyduları varsa, bizim de Göktürk’ümüz var. Türkiye’de meteoroloji faaliyetlerini 1450 sistem ile takip ediyoruz. Bunlar, 1237 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 78 adet deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu,72 adet havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 10 adet yüksek atmosfer gözlem sistemi, 35 adet yıldırım tespit ve takip sistemi, 16 adet meteoroloji radarı, 2 adet deniz radarından oluşmaktadır” Bir süre önce, Twitter hesabından da tepkisini paylaşan Bakan Veysel Eroğlu, 2014’te yazın 3 ay süren kuraklık nedeniyle çok stres yaşadığını belirterek, şunları kaydetmişti: “İSKİ genel müdürü iken İstanbul’un su sıkıntısını gidermek için çok çalıştık. Hatta, ‘Su kesintisi olursa bıyıklarımı keserim’ demiştim. Bunu hatırlatanlar oldu yazın. Çok şükür bu sefer de bıyıkları kurtardık. Kuraklığa rağmen vatandaşa su sıkıntısı yaşatmadık.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(7)