Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomideki gelişmeleri değerlendirerek, Türkiye’nin teknik tarım gibi stratejik alanlarda yeterli yatırımı olmadığını vurguladı. Zeybekci, hedefin ilk 10 büyük ekonomiden biri olduğu belirterek, Türkiye’nin konsept değiştirmesi gerektiğine işaret etti. Zeybekci, “Hedef odaklı teşvik sistemlerine geçmeliyiz” dedi.
Zeybekci Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamalarda Türk Rus ortak fonuna da değindi. Türk Rus ortak fonunun ortak yatırımları destekleyeceğini belirten Zeybekci, hedefin 200 milyar dolar olduğunu ifade etti.
“2015’e göre ihracatımızda toparlanma göreceğiz”
Bakan Zeybekci’nin konuşmasından satırbaşları şöyle:
* Darbe girişimi sonrası hayatın normale döndüğünü, esnaf dükkanını açmıştı, bütün dünyanın beklediği, başka ülkelerde olsaydı ne olurdu diye yorum yaptığımız ama çok hızlı şekilde toparlanan bir Türkiye ekonomisi gördük. Başka ülkelerde olsa ekonomi darmadağın olurdu ama Türkiye ekonomisi çok hızlı şekilde toparlandı.
* Bilanço kapanmadığı için Borsa’da zararı ne kadar derseniz kendini toparlayarak devam edecektir. Kurdan kaynaklı kayıp uzun dönemli bir kayıp beklemek Türkiye’ye güvenmemektir. Beklenen bir dalgalanma evet başta yaşanmıştı. Ancak bunun ilerdeki seyrinin kendini telafi ettiğini göreceğiz. Kurdaki dalgalanmanın enflasyon yükselişine çok cüzi bir katkısı oldu.
* Kurda beklentimiz doğrultusunda seyir sürüyor. Yatırımın, hukuk ortamının gayet iyi olduğu bir Türkiye, ertesi gün darmadağın olabilecek bir Türkiye izlenimi verdi. Bunu anlatmakta zorlanıyoruz. Dostlarımıza anlattıyoruz. Yurtdışından gelen yatırımcı dostlarımıza kendimizi anlatıyoruz. Darbenin şirketlerimize zararı olmuştur, yurtdışından mal üretenler açısından, reel açıdan zarar olmuş olabilir. Ağustos, eylül, ekim rakamlarımızla göreceğiz.
* 2015’e göre ihracatımızda bir toparlanma göreceğiz. Darbe girişiminin reel sektöre zararı olmuştur, ama endişelenecek bir sonuç olmaz.
“Stratejik alanlarda Türkiye’nin yeterli yatırımı yok”
* Türkiye son 15-20 yıldaki, ihracata dayalı büyüme ekonomisi gibi bir yol yürüşünü malesef diyelim enerji hammadde kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği dağıtım tüketim kanalları başkaları tarafından kontrol edilen hedef 2023 diyorsak, artık Türkiye’nin konsept değiştirmesi lazım. Her şeyi artık kontrol etmemiz lazım. Almanya’nın çok başarılı örnekleri var.
* Türkiye için stratejik olan alanlarda Türkiye’nin yeterli yatırımı yoktur. Gerekirse tek şirkete teşvik için Bakanlar Kurulu kararı da çıkarılacak. Stratejik sektörlere teşvikte çok hızlı davranmamız gerekiyor.
* Hedefimiz ilk 10 büyük ekonomiden biri olmaksa artık Türkiye konsept değiştirmeli. Bu anlamda hedef odaklı teşvik sistemlerine geçmeliyiz. Ülke olarak belirlediğimiz petrokimya, enerji teknolojileri, ilaç sanayi, teknik tarım gibi sektörlerde stratejik alanlarda yeterli yatırımı yok. Bununla ilgili teşviklerimiz olacak. Gerekirse her tek şirket için karar çıkarmak gerekiyorsa onu da yapacağız.
Varlık fonu
* Varlık Fonu ve Rus Fonu bir araya gelecek. Hedefimiz fonun 200 milyar dolar ulaşması. Türk Rus ortak fonu ortak yatırımları destekleyecek. Varlık ve yatırım fonuyla Rusya’yla biraraya gelecek. Bu fon zorunlulukların olduğu bir gün vatandaşın doğrudan katkı verdiği bir fon değil. Bu fonun denetimi uluslararası denetim şirketleri tarafından yapılacak. Bu fon uluslararası piyasaların kabul edeceği tüm üst standartlarda denetlenecek.
(6)