Son dönemde şeker pancarı üretiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle gündeme gelen ithalat yerine nişasta bazlı şekerde kota artışı talepleri karşılık buldu. Bakanlar Kurulu tarafından nişasta bazlı şeker kotasında artışa gidildi. 2015-2016 Pazarlama Yılında Nişasta Kökenli Şekerler İçin Şeker Kurulu Tarafından Belirlenen Kotanın Artırılması Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı, 24 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bakanlar Kurulu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yazısı üzerine 2015-2016 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından belirlenen kotaların artırılması hakkındaki kararın yürürlüğe konulmasını kararlaştırdı.
Resmi Gazete’de 24 Haziran’da yayımlanan karar ile 2015-2016 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 250.000 ton olarak belirlenen kota yüzde 25 oranında artırıldı.
Yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe giren kararın hükümlerini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütecek.
Şeker pancarında son yıllarda iklim koşullarına bağlı olarak şeker içeriğinin düşmesi (polar değeri) şeker arzında açığa yol açıyor. Şekerleme sektörünü de zora sokan bu durum, şeker ithalatını gündeme getiriyor.
Nişasta ve glikoz üreticileri, ithalat ile ülkenin parasının yurt dışına aktarılması yerine Şeker Kanunu ile zorunlu kotaya bağlanmış nişasta bazlı şeker kotasının artırılması gerektiğini belirtiyorlar.
Sektör temsilcileri AB’nin şeker üretiminde kota uygulamasına 2017 yılında son vereceğini, dolayısıyla dünya piyasalarında daha düşük maliyetli üretimle daha çok söz sahibi olacağını belirterek, şimdiden sektör için önlem alınması gerektiğini vurguluyorlar.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(8)