İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin, et fiyatlarının düşmesi için et ithalatının yanı sıra buzağı da ithal edilmesi gerektiğini belirterek, “Hayvan sayısının artması lazım. Bakanlığımızdan rica ediyorum, özel sektöre buzağı ithalatı için izin verilirse önümüzdeki aylarda hayvan sayımız artar ve güzel bir denge sağlanır.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının et fiyatlarını düşürmeye yönelik gerçekleştirdiği et ithalatı, yerli et fiyatlarını düşürmeye yetmedi.
İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce sektör temsilcilerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e et ithalatı konusunda önerilerde bulunduğunu anlattı.
“Kasaplar ithal edilen eti satamadı”
Yemek sanayicilerinin, et imalatçılarının, toptancı esnafın, bir kısım kasabın, etin dışarıdan temini konusunda görüş beyan ettiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
“Çünkü, tüketimle üretim arasında fark vardı. İhtiyaç duyulan eti Türkiye’de üretemediğimiz için arada fark oluşuyordu. Bunun kapatılması gerekiyordu. Bakanlığımız da sağ olsun, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından et ithalatına izin verince piyasada bir nebze denge sağlandı. Ancak yine de ithalatla fiyatlarda istenen düşüş sağlanamadı. Çünkü kasaplar ithal edilen bu eti satamadı. Yerli et üreticileri fiyatları hiç düşürmedi. Ülkemizde, bereket versin bol balık çıktı. Balıktı, işsizlikti derken beklediğimiz 4-5 liralık indirim olmadı. Kesim yerlerinde 50 kuruş düşmesine rağmen üreticilerde indirim olmadı.”
Et üreticilerinin girdi maliyetlerinden şikayetçi olduğunu, bu nedenle indirim yapamadığını anlatan Şahin, aynı zamanda buzağı sıkıntısı da yaşandığını bildirdi. Şahin, “Bakanlığımızdan rica ediyorum, özel sektöre buzağı ithalatı için izin verilirse önümüzdeki aylarda hayvan sayımız artar ve güzel bir denge sağlanır.” görüşünü dile getirdi.
“ESK’nin ithalatıyla et alıcıları piyasadan çekildi”
Bu sayede fiyatların gerileyeceğini belirten Şahin, şöyle devam etti:
“Bu yapılmadığı taktirde, ham maddemiz olmadığı için birkaç sene sonra fiyatlar daha da artar. Ama yerli besicimizin de biraz feragat etmesi lazım. Çünkü kesim yerlerinde fiyatlar 50 kuruş-1 lira düştü, onlar da düşürmeli. Ayrıca, ESK’nin ithalatıyla yemek sanayicileri ve et ürünleri imalatçıları gibi yüksek miktarda et alıcıları da piyasadan çekildi. Yani ESK’dan alıyorlar. Böylece piyasadan yüksek oranda et çekenler de piyasadan çekilmiş oldu.
Et fazlası olacağı için yerli üreticinin indirim yapması gerekirdi. İnsanlar et alamıyor. Alanlar da normalde aldığının çok altında talep ediyor. Fiyatları düşürmek için etin yanında muhakkak buzağı ithalatının da yapılması gerekir. Hayvan sayısının artması lazım. 2010’da aynı şey başımıza geldi. 2009-2010’da et fiyatı 18,5 liraydı, 2010’da ithal et getirilince 12 liraya düştü. 2 yıl sonra ithalat kesilince fiyatlar 2-3 katına çıktı. Şu sıralar kuzuda da sıkıntılar var. 30-31 liraya çıkmış. Kuzuya da ağırlık verilmesi lazım.”
İstanbul’da perakende et fiyatları şöyle:
Dana kıyması 40-42 lira
Dana kuşbaşı 42-45 lira
Dana biftek 50-55 lira
Dana bonfile 65-70 lira
Kuzu et 38-40 lira
Kuzu but 40-45
Kuzu gerdan 30-32 lira
Kuzu Boşluk 30-32 lira
Kuzu pirzola (net) 60-65 lira
Kaynak: AA
(6)