Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından müjdesi verilen sicil affı düzenlemesi TBMM’ye sunuldu. Düzenleme yasalaştığında, çek veya senedini ödeyemeyen, banka borcu olan firmalara yeniden yapılandırma hakkı verilerek, sicillerini temizleme olanağı sağlanacak.
TBMM’ye sunulan Torba Kanun Tasarısı, sicil affına ilişkin düzenlemenin yanı sıra yatırım ve ihracata yönelik teşvik düzenlemeleri ile 30 yıldan fazla çalışan memurların ikramiyelerinin hesaplanmasındaki sorunu gidermeye yönelik düzenlemeler de yer alıyor.
Sicil affında süre 6 ay
Torba Kanun Tasarısındaki sicil affı düzenlemesine göre, yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki 6 ay içinde borcun ödenmesi ya da yeniden yapılandırılması durumunda, karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtlar sicil affı kapsamına girecek. Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar, sicil affından yararlanan gerçek ve tüzel kişilere kullandırdıkları kredilerden dolayı cezai sorumluluk taşımayacak.
Memur emekli ikramiyeleri
Tasarı, 30 yıldan fazla hizmeti bulunan memurların emeklilik ikramiyelerinin hesaplanmasına ilişkin düzenlemeyi de içeriyor. Anayasa Mahkemesi’nin ilgili madde konusunda verdiği iptal kararının ardından uzun süredir beklenen düzenleme ile 30 yıldan fazla hizmeti bulunmasına rağmen, emeklilik ikramiyesi 30 yıl üzerinden ödenen memurlara, 1 yıl içinde başvurmaları halinde ödeme yapılacak. Bu durumda fazladan hesaplanan tutarın 7.500 TL’ye kadar olan kısmı 3 ay içinde ödenecek. Bakiye kısım olur ise faiz işletilmek suretiyle 1 yıl içinde ödenecek.
Taşerona kadro düzenlemesinde sona doğru
Bu arada hükümetin seçim vaatleri arasında da yer alan taşerona kadro düzenlemesi konusunda Maliye Bakanlığı çalışmasını tamamlayarak, ilgili kurumların görüşüne açtı. Kurumlardan alınacak görüşler sonrasında nihai halini alacak olan taslak, Bakanlar Kurulu’nda ele alındıktan sonra TBMM’ye getirilecek.
CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya’nın bütçe görüşmeleri sırasında gündeme taşıdığı taşeron çalışanlara kadro verilmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bu konudaki çalışmayı, Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklarla birlikte yürüttük. Bakanlıklar ile taşeron firma elemanı çalıştıran kamu kurumlarından gerekli bilgiler alındı. Öncelikle geçiş düzenlemesinde taşeron personel tanımı noktasında da çalışmalarımız oldu. Çünkü kurumlarda birbirinden farklı sözleşme türleri var” bilgisini verdi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, kadroya geçiş konusunda başlangıç tarihinin ne olması gerektiği konusunda da kurumlardan görüş aldıklarını, ayrıca kapsama hangi kurumların alınacağının taslağa ilişkin görüşler alındıktan sonra netleşeceğini kaydetti.
(3)