Palm yağı zararlı mı? Palm yağı nedir? Herkesin merak ettiği bu soruların cevabını ve daha fazlasını bu yazıda bulacaksınız.
Palm yağı nedir? Palm çekirdeği yağı nedir?
Palmiye meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağ olan palm yağı, oda sıcaklığında katı haldedir.
Meyvenin çekirdek dışındaki kısmını %50 yağ içermektedir. Ham hali yüksek karotenoid (A vitamini bileşeni) içeriği nedeniyle kırmızı renktedir.
Aynı meyvenin çekirdeğinden elde edilen palm çekirdeği yağı farklı bir üründür.
Tüm bitkisel yağlar farklı miktar ve formlarda E vitamini içerir. Palm yağında ise E vitamini aktivitesi yüksek olan tokotrienol ve tokoferol maddeleri bol miktarda bulunmaktadır.
Hangi ürünlerde bulunur?
%80’i dünya genelinde gıda endüstrisinde kullanılmaktadır. Pişirme yağları, margarin, fırıncılık yağları, hamurlu tatlılar, bisküviler, dondurma ve daha birçok farklı gıdalarda bulunabilmektedir.
Palm yağı zararlı mı?
Palm yağına özel bir sağlık riski bulunmamaktadır. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, tek bir gıda ürünü üzerinden değil, beslenmenin geneline bakarak değerlendirilmelidir. Kaynağı önemli olmaksızın, tavsiye edilen doymuş yağ alımını aşmak istenen bir durum değildir.
Palm yağında %50 oranında doymuş yağ bulunmaktadır. Hindistan cevizi (%92 doymuş yağ içeriyor), palm çekirdeği (%84), tereyağı (%66) ve kakao yağı (%62) gibi ürünlerin doymuş yağ içeriğini göz önünde bulundurmak karşılaştırma yapmak için faydalı olacaktır.
Ayrıca palm yağının genellikle diğer katı ve sıvı yağlarla bir arada kullanıldığı unutulmamalıdır. Tüm katı ve sıvı yağlar, farklı oranlarda doymuş ve doymamış yağlar içermektedir.
Peki ya trans yağ?
Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini arttıran trans yağ, iyi kolesterol olarak da bilinen HDL seviyesini düşürür, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini yükseltir.
Trans yağ içerebilen yağlar yerine, son üründe istenen özellikleri sağlayabilen ve trans yağ içermeyen palm yağını kullanmak, söz konusu gıdaların trans yağ içeriğini azaltmaktadır.
Neden kullanılır?
Palm yağı, gıda üretiminde önemli bir bileşen olmasını sağlayan işlevsel özelliklere sahiptir. Tada, ısı ve oksidasyon direncine, yapıya ve ürünün düzgün/akıcı olmasına önemli bir katkısı vardır.
Palm yağının sağladığı özelliklerin yanında trans yağ içermemesi de önemli bir özelliktir.
Son yıllarda trans yağ asidi içeren yağlardan uzaklaşılması trendi, palm yağı kullanımının artmasına neden olmuştur. Başka hiçbir bitkisel yağ, doğal olarak oda sıcaklığında katı değildir ve istenen özellikleri yeterli miktarda sağlayamamaktadır.
Ne kadar tüketilmeli?
Avrupa Gıda Bilgi Konseyi’ne (EUFIC) göre günlük 2.000 kcal enerji gereksinimi olan bir bireyin doymuş yağ alımının günde 20 gramı aşmaması tavsiye edilmektedir.
Öte yandan, EUFIC değerlendirmelerine göre Avrupa’daki bireylerin palm yağı yoluyla günlük doymuş yağ alımı 2,7 gramdır.
(345)