FAO Gıda Fiyat Endeksi, yani önemli temel gıda emtialarının küresel fiyatları Nisan ayında arttı. 4 yıldır düşüşte olan küresel gıda fiyatları son 3 aydır üst üste artıyor.
Nisan ayında, Mart ayına kıyasla %0,7 artan FAO Gıda Fiyat Endeksi, 151,8 puan ortalamasını yakaladı. Bu, önceki yıla kıyasla %10,
Nisan ayındaki artışın arkasındaki esas neden, palm yağı fiyatları. Daha küçük olan diğer etmen ise tahıllar. Öte yandan şeker fiyatları Mart ayındaki güçlü artıştan sonra azaldı.
FAO Gıda Fiyat Endeksi, 5 önemli emtia grubunun uluslararası fiyatlarını takip eden ticarete dayalı bir endeks. Sözü edilen 5 emtia grubu şu şekilde; önemli tahıllar, bitkisel yağlar, süt ürünleri, et ve şeker.
Küresel gıda fiyatları göstergesi olan endeksteki düşüş, gıda tedarikindeki bolluğu, küresel ekonomideki yavaşlamayı ve güçlü ABD dolarını yansıtıyor.
Palm yağı, bitkisel yağ endeksini yönlendirdi
FAO Bitkisel Yağ Fiyatı endeksi, artan küresel talep ve büyük oranda 2016 palm yağı üretim tahminlerinin zayıf olması nedeniyle %4,1 arttı.
Diğer FAO Gıda Fiyat Endeksi alt grupları
FAO Tahıl Fiyatı Endeksi ise Nisan ayında %1,5 arttı. Artışın esas nedeni esasen uluslar arası mısır fiyatları. Bununla birlikte pirinç fiyatlarında küçük bir düşüş görüldü.
Önemli ihracatçılardaki tereyağı ve peynir stoklarının artmaya devam etmesi nedeniyle, FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise %2,2 düştü.
FAO Et Fiyatı Endeksi, ABD’nin Avustralya etine yönelik güçlü talebinin de etkisiyle %0,8 arttı.
Öte yandan FAO Şeker Fiyatı Endeksi, bir önceki ayki %17’lik artışın akabinde Nisan ayında %1,7 düştü. Küresel şeker üretimi endişeleri sürse de, en büyük ihracatçı olan Brezilya gelmiş geçmiş en büyük 2. hasadını yaptı. Brezilya’da etanol amaçlı şeker kamışı kullanımının da düşmesi bekleniyor.
Şeker ve bitkisel yağlar, Nisan 2015’e kıyasla şu anda daha yüksek olan alt endeksler.
Tahıl üretimi beklentileri arttı
FAO’nun Tahıl Tedariki ve Talebi Özeti’ne göre FAO, 2016 dünya tahıl üretimi tahminini biraz arttırdı ve 2,526 milyon tona çıkardı.
Tahminlerin artışının esas nedeni, buğday üretimi beklentilerinin artışı. Kış hava koşullarının Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’daki buğday verimin artmasına yol açmıştı.
Dünya tahıl ticaretinin küçük bir düşüşle 367 milyon tona inmesi bekleniyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)