ABD’li bir endüstri ticaret birliğinin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, ABD pamuk ithalatı Türkiye’nin uygulayacağı damping karşıtı gümrük vergileriyle karşı karşıya.
Bu gelişme, küresel fiyatların ve talebin düşük olduğu bir ortamda, dünyanın en büyük yetiştiricilerinden olan ABD ve onun en büyük müşterilerinden Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz etkiledi.
Bu hamleyi teyit eden ilk resmi kurum olan Amerika Ulusal Pamuk Konseyi’ne (NCC) göre mal bedeli, sigorta ve navlun (CIF) esasına dayalı ithalatlara, hemen uygulamaya girecek %3 oranındaki damping vergisi uygulanacak.
Pamuk ithalatı yurt içi endüstriyi olumsuz etkiliyor
Türkiye Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın Şubat ayında yaptığı açıklamada ABD’den yapılan pamuk ithalatının yurt içi endüstriyi olumsuz etkilediğini söylemesi nedeniyle, gümrük vergisi uygulaması herkes tarafından bekleniyordu.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve Türkiye mahkemeleri yoluyla bu karara karşı mücadele etmeye kararlı olan NCC, bu uygulamanın ABD pamuğunu diğer ülkeler karşısında rekabet yönünden dezavantajlı bir konuma getirdiği ve ABD’nin Türk fabrikalarıyla yaptığı işleri tehlikeye attığı uyarısını yaptı.
Türkiye, ABD pamuğunun en büyük 2. müşterisi. ABD’den Türkiye’ye yapılan yıllık pamuk sevkiyatı 1,5 milyon ile 2 milyon balya arasında değişiyor.
Türkiye tarafından Şubat ayında yayınlanan bir raporda, Türkiye’ye gönderim yapan bazı firmalar için verilen anti damping oranları düşünüldüğünde, gümrük vergisi beklenenin altında kaldı. Bahsedilen rapordaki oranlar Cargill Co için %3,14, LD Commodities Cotton LLC içinse %7,91’di.
Bazı firmalara yardım olarak daha hafif seviyeler önerildi. Bu firmaların Türkiye’ya yaptıkları gönderileri durdurmasa da yavaşlatması bekleniyor.
ABD pamuk fiyatları baskı altında
Polyester gibi yapay ipliklerin pazar payını çalması nedeniyle, ABD pamuk fiyatları bir süredir büyük küresel stokların baskısıyla karşı karşıyaydı.
Cuma günü, dünyanın en büyük pamuk tüketicisi olan Çin, oldukça fazla olan stoklarını azaltmak için yıllık stok satışlarına başlama planını duyurdu.
Greenville, South Carolina’daki Eastern Trading Co’nun müşterek sahibi ve yöneticisi Jordan Lea, bu gelişmenin yapılan işler açısından iyi bir haber olmadığını, ancak daha kötüsünün de yaşanabileceğini ifade etti. Jordan Lea aynı zamanda Amerika Ulusal Pamuk Konseyi’nin de yönetim kurulu üyeliğini yapıyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)