Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı Sanayi ve Hizmet İstatistikleri’ni (YSHİ) açıkladı. Buna göre, 95 sınıfta yoğunlaşma çok yüksek olarak gerçekleşirken, toptan ve perakende ticaret sektöründeki sınıfların yüzde 70,3’ünde, düşük derecede yoğunlaşma gözlendi. Öte yandan, perakende ticaret sektörü güven endeksi Temmuz ayında 103,56 değerine yükseldi.
TÜİK’ten yapılan açıklama şöyle:
“Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri (YSHİ) araştırması kapsamında girişimler 525 farklı sınıfta faaliyet göstermişlerdir. CR4’e göre 95 sınıfta çok yüksek, 80 sınıfta yüksek, 106 sınıfta orta, 244 sınıfta ise düşük derecede yoğunlaşma vardı.
Yoğunlaşma düzeyleri; CR4 < 30 ise düşük derecede yoğunlaşma, 30 ≤ CR4 <50 ise orta derecede yoğunlaşma, 50 ≤ CR4 <70 ise yüksek derecede yoğunlaşma, CR4 ≥ 70 ise çok yüksek derecede yoğunlaşma olarak belirlendi.
Toptan ve perakende ticaret sektöründeki sınıfların %70,3’ünde, İnşaat sektöründeki sınıfların %76,2’sinde düşük derecede yoğunlaşma gözlemlenirken, Madencilik ve taş ocakçılığındaki sınıfların %42,9’unda, Ulaştırma ve depolama sektöründeki sınıfların %33,3’ünde çok yüksek yoğunlaşma gözlemlendi.
İmalat sanayindeki sınıfların yoğunlaşma düzeylerine göre dağılımı, 2014
YSHİ araştırması kapsamındaki girişimlerin %39,1’i Toptan ve perakende ticaret, %15,3’ü Ulaştırma ve depolama ve %12,4’ü İmalat sanayi faaliyetinde bulundu. İmalat sanayi kısmında gerçekleşen cironun araştırma kapsamındaki toplam ciroya oranı %28,8 idi. Bu oran, Toptan ve perakende ticaret kısmı için %41,7 idi.
Hizmet sektörü güven endeksi
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Haziran ayında 95,75 iken, Temmuz ayında 100,86 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %3,8, %2,5 ve %9,1 arttı.
Perakende ticaret sektörü güven endeksi
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Temmuz ayında 103,56 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını, “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla %5,6 ve %2,8 ve %3,5 arttı.
İnşaat sektörü güven endeksi
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 80,94 iken, Temmuz ayında 82,95 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu yükseliş; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %2,9 ve %2,2 arttı.”
(3)