Süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Bahçıvan Gıda, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki tesislerinde yapacağı 5 milyon dolarlık yatırımla bölgenin üretim, istihdam ve ihracatına katkı sağlayacak. Bahçıvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye’de ilk kez peynir üretimine özgü bir Ar-Ge merkezi kuracağız” dedi.
Bahçıvan Gıda’nın Lüleburgaz’daki tesislerinde yapacağı 5 milyon dolarlık yatırımın temeli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla atıldı.
“İhracatımızı 40 milyon dolara çıkaracağız”
Temeli atılan ek tesislerin yaklaşık 5 milyon dolara mal olacağını belirten Bahçıvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, 400 olan çalışan sayısını kısa sürede 500’e çıkartacaklarını söyledi. Bahçıvan, şöyle devam etti:
“Bölgenin üretim, istihdam ve ihracatına katkı sağlayacak yatırım ile ilave 100 kişiye istihdam yaratacağız. Ayrıca bizimle beraber büyüyen iş ortaklarımız ve tedarikçilerimize de bir iş yaratma fırsatı vereceğiz.
Artık bizler için sadece iç pazar yok. Bu bölgenin hammaddesi, bu bölgenin emeği ile üretilen ürünler ABD’de, Japonya’da, Ortadoğu’da dünyanın en gelişmiş firmaları ile rekabet ediyor. Ek yatırımla ihracatımızı yüzde 50 oranında artırarak 25 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkaracağız.
Kapasite yüzde 30 artacak
Ar-Ge Kanunu, Sınai Mülkiyet Kanunu gibi değer kazandırıcı teşvik ve yapısal düzenlemeler de yatırımlara hız verdi. İlave tesislerimiz ve yeni oluşturacağımız teknoloji yatırımı ile üretim kapasitesini yüzde 30 artırarak yıllık 30 bin tondan 40 bin tona çıkaracağız. Yeni yatırımla birlikte her gün bölgemizdeki çiftliklerden ve iş ortaklarımızdan ek olarak 200 ton çiğ süt alımı daha yapacağız.
Bunun yanında yatırım çalışmalara çerçevesinde Türkiye’de ilk kez peynir üretimine özgü bir Ar-Ge merkezi kuracağız ve mevcut Ar-Ge ekibimizin yanı sıra ilave en az 10 kişilik, nitelikli Ar-Ge personeli istihdam edeceğiz.”
Halihazırda 1.2 Megawatt kurulu güce sahip olan Kojenerasyon Doğalgaz Çevrim Santralini de artan kapasite ile birlikte yüzde 50 artırmayı hedeflediklerini belirten Erdal Bahçıvan, sektörün en önemli atığı olan peynir altı suyunu katma değerli PST’ye dönüştürerek yeni ve nitelikli ürünler ürettiklerini kaydetti.
(48)