Türkiye’nin sürdürülebilir gıda markası Pınar, doğa dostu bir uygulamaya imza attı. Pınar Süt, “Sorumlu ormancılık, sorumlu ambalaj” felsefesiyle kontrollü ormanlardan elde edilen FSC® etiketli paketlerde satışa sunulmaya başlandı.
Gelecek nesillere olan sorumluluğunun bilinciyle üretimden rafa kadar her aşamada sürdürülebilirlik ilkesi ile verimlilik fırsatlarını değerlendiren Pınar, süt pazarında bir ilki gerçekleştirerek; dünya ormanlarını korumayı kendine amaç edinen FSC® etiketli ambalajları kullanıyor. Pınar Süt, böylece geleceğe ve doğaya yatırım yaparak ormanların gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunuyor.
Tetra Pak üretiyor
Yatırım kararları alırken sorumlu yönetim anlayışı ile hareket eden Pınar, Türkiye süt pazarında gerçekleştirdiği ilkle, dünya ormanlarını korumak amacıyla sorumlu ormancılığı destekliyor. FSC® etiketiyle raflarda yerini alan ve Tetra Pak tarafından üretilen “Pınar Süt” paketlerinde, sorumlu ormancılık ilkesine göre yönetilen ve kontrollü ormanlardan elde edilen kartonlar kullanılıyor.
“Sorumlu ormancılık, sorumlu ambalaj”
Dünya üzerinde 50’den fazla ülkede temsil edilen ve kar amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluş olan Orman Yönetim Konseyi (Forest Stewardship Council® – FSC); uluslararası çerçevede kabul gören, standart belirleyici kuruluş olma özelliği taşıyor. FSC®’nin standartları, dünyada ormancılıkla ilgili en üst düzey sosyal ve çevresel standartlar olarak kabul ediliyor. FSC® sertifikalı ağacın kullanımı; üretim zincirinde etiketli son ürüne kadar izlenebilmesini sağlayan, özel bir takip sistemiyle denetleniyor.
Sürdürülebilirlik Projeleri’ne destek
Çevre duyarlılığını her noktada gözeten Pınar Süt, Küçük Şeyler Doğayı Yeniler, Karbon Şeffaflık ve Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde projeleriyle sürdürülebilirlik uygulamalarını her alanda yaygınlaştırıyor.
Pınar Süt bu çerçevede; Tetra Pak, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen, ‘‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’’ Projesi’ne verdiği destek ile Aralık 2016’da İstanbul’daki okullarda başlayan eğitimlerle şu ana dek 6021 öğrenciyi çevre ve geri dönüşüm konularında bilinçlendirdi. Çocuklar, eğitimin uygulama bölümünde projeye özel tasarlanan “geri dönüşüm seti” ile Pınar Süt kutularından, kendi kağıtlarını üretiyorlar.
Gönüllü olarak katılım sağladığı “Karbon ve Su Saydamlık Projesi” ile CDP tarafından 2016 yılında Liderlik A- kategorisinde değerlendirilerek, ‘CDP Türkiye İklim Liderleri’ ve ‘CDP Türkiye Su Liderleri’ ödüllerini kazandı.
Pınar Enstitüsü tarafından yürütülen ve 6.000’in üzerinde çiğ süt üreticisine eğitim verilmesini sağlayan “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde’’ projesiyle de 2015 yılında Stevie Ödüllerinde ‘Avrupa Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı’ kategorisinde ödüle layık görüldü.
(62)