Yıldız Holding’in uluslararası operasyonları için kurduğu Pladis’in İngiltere’nin Carlisle kentindeki fabrikasında sel felaketinin yaraları sarılarak söz verildiği gibi 4 ayda üretime geçilmişti. İngiltere Hükümeti’nden Küçük ve Orta İşletmelerden Sorumlu Devlet Bakanı Anna Soubry fabrikayı ziyaret ederek, bundan sonra benzer felaketlerin yaşanmaması için yetkililer ile neler yapılması gerektiğini görüştü.
2014 yılında Yıldız Holding bünyesine katılan United Biscuits’in 17 fabrikasından biri İngiltere’nin Carlisle kentinde bulunuyor. Geçen yıl Aralık ayında meydana gelen Desmond fırtınası sonucunda gerçekleşen sel felaketinden bölgedeki birçok işletme gibi, söz konusu fabrika da zarar gördü.
Yıldız Holding’in bisküvi, çikolata ve şekerleme alanındaki işlerini bir araya getirerek oluşturduğu 5.2 milyar dolarlık ciroya sahip Pladis’in çatısı altındaki fabrika, dünyada Carr’s Table Water Biscuits’in üretildiği tek tesis olma özelliğini taşıyor.
Sel felaketi üzerine fabrikada üretimine bir süre ara verilen Carr’s Table Water Biscuits ve Ginger Nuts’ın raflarda görünürlüğü azalmaya başlamış, bölge ekonomisi için de önem arz eden fabrika, yeniden üretim için yoğun baskı altında kalmıştı. Hem yöre halkının hem müşterilerinin endişelerini gidermek için fabrika yetkilileri hazırladıkları bir ilanla en kısa sürede üretime geçeceklerini duyurmuştu.
Bu süreçte fabrika İngiltere yönetiminden de büyük moral destek almıştı. Galler Prensi Charles da, sel felaketi sonrası fabrikayı ziyaret ederek, sel felaketinin şehirdeki en büyük işveren olma özelliği taşıyan fabrikayı nasıl etkilediğini yakından incelemişti.
Selin ardından verilen ilanda da söz verildiği gibi Carlisle Fabrikası, sel felaketinden 4 ay sonra üretime başladı. Bu süre zarfında fabrikadan 39 milyon litre sel suyu atıldı, 376 ton atık çıkarıldı ve 3 kilometre kablo değiştirildi.
4 ay süren çalışmaların ardından fabrika Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in moral ziyareti ile yeniden üretime açılmıştı. Murat Ülker, fabrikada çalışanlara seslenerek, “Carlisle, bisküvi işini kalbinde taşıyan bir şehir ve bu şehrin kalbinde de bu fabrika var. Çalışma arkadaşlarımızın bu süreçte gösterdiği çaba, fevkalade” diyerek, fabrikaya verdiği desteği dile getirmişti.
Pladis’in Carlisle’deki fabrikası bu kez İngiltere’nin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerinden sorumlu Devlet Bakanı Anna Soubry’nin ziyareti ile gündeme geldi.
Hürriyet’in haberine göre, bölgedeki işletmelerin benzer bir tehdit ile yeniden karşı karşıya kalmamaları için önlemler alan İngiliz hükümetinden Soubry, McVitie’s gibi değerli markaların gelecekte sel baskını tehdidi sebebiyle Carlisle’den ayrılmamaları için hükümetin elinden geleni yapması gerektiğini belirterek, fabrika yetkililerine şu mesajı verdi:
“McVitie’s’in Carlisle’de kalmasını istediğimizi açık şekilde göstermek için buradayız. Yetkilileri dinlemek için geldik. McVitie’s’in üst düzey yöneticileri ile görüşerek yeni bir sel baskınına maruz kalmamaları için neler yapabiliriz bunu değerlendirdik.”
(42)