Her iki taraftan da gelen olumlu açıklamalar sonrasında, Rusya, Türkiye’den yapılan ithalata 8 aydır uyguladığı gıda ambargosunu erkenden kaldırabilir. Gıda ambargosu şimdiye dek Türkiye için önemli bir zarara neden oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Rusya ambargosu için ne demişti?
Rusya Ekonomik Gelişim Bakanı Alexei Ulyukayev, Rusya ambargosu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ulyukaev’e göre, 2 ülke, 2016’nın sonuna kadar sürmesi beklenen yasağı erkenden kaldırmak için anlaşmaya varmak üzere.
‘Tek şart, tarım ürünlerinin kalite standartlarını karşılaması’
Bakan Alexei Ulyukayev, şu sözlerle bazı konuları hatırlattı: “Sağlanması gereken tek şart, Türkiye’den gelen tarım ürünlerinin nakliyatı mümkün kılacak kalite standartlarının sağlanması.”
Gıda ambargosu faturası büyük
Yılın ilk 5 ayında, uygulanan gıda ambargosu nedeniyle Türkiye’nin 380 milyon dolarlık bir zarar yaşadığı düşünülüyordu. Bu zararın önemli bir kısmı, kümes hayvanları ithalatlarından kaynaklanıyor.
Ambargo, Türkiye’nin 2015 yılı sonunda Rus SU-24m uçağını düşürmesi ile başlamıştı. Uçağın düşürülme konusu birçok tartışmayı beraberinde getirmiş, Türkiye ihracatının ekonomik çıktısına önemli zarar vermişti.
15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında, Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015’te yaşanan uçak krizinde FETÖ parmağı olduğu dile getirilmişti.
AB ile ABD’ye yönelik yaptırımların olduğu bir ortamda, 2014’ün 2. yarısında Türkiye’nin gıda ihracatı rakamları 10 kat artmıştı. Bu artışla birlikte Türkiye’nin toplam gıda ihracatı hacmi 8.000 tona çıkmıştı.
Gıdayla ilgili yasağın kısa bir süre içinde kaldırılması beklense de, Türkiye’nin Rusya’nın kümes hayvanları ithalatından sadece %8’lik bir pay alması bekleniyor. Rusya, oldukça zor bir piyasa. Bu nedenle ihracatını hızla büyütmek isteyen Türkiye, başka alternatifleri de değerlendirmeli.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Rusya ambargosu değerlendirmesi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayında Ankara’da düzenlenen basın toplantısında Rusya ambargosunu değerlendirmişti.
Bayraktar, Türkiye’nin konumu, enerji talebi, gıda açığını kapatabilecek potansiyeli, turizm imkanları gibi özellikleriyle Rusya için vazgeçilmez bir ülke olduğunu söylemişti.
Türk-Rus ilişkilerinin normal seyrine dönmesinin hem Türkiye hem de Rusya için oldukça önemli olduğunu söyleyen Bayraktar, Rusya’ya yönelik tarım ürünleri ihracatının yeniden başlamasıyla, çiftçilerin ambargodan doğan mağduriyetinin ortadan kalkacağını vurgulamıştı.
(10)