Türkiye-Rusya ilişkilerinde normalleşme sürecinde bir açıklama da, gıda ambargosu konusunda geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Ağustos’ta St. Petersburg’da yapacağı görüşmeden önce ambargonun kaldırılmasının mümkün olmadığı, ambargonun etap etap kaldırılacağı bildirildi.
Rusya’nın Türk tarım ve gıda ürünlerine uyguladığı gıda ambargosuna ilişkin son açıklamayı, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev yaptı. “Türkiye’ye gıda ambargosunu etap etap kaldıracağız” diyen Ulyukayev, Putin-Erdoğan buluşmasından evvel ambargoyu kaldırmalarının mümkün olmadığını bildirdi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, mevkidaşı Arkady Dvorkovich ile görüşmesinde Erdoğan ve Putin’in 9 Ağustos’ta Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bir araya geleceğini açıklamıştı.
Rusya’dan heyet gelecek
Rusya’dan bir heyet de, Türkiye’den ithal edilecek tarım ve gıda ürünlerine ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelecek.
Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) yetkililerinin, Türk ürünlerinin tekrar Rusya’ya ihracatını görüşmek için Ağustos’ta Türkiye’ye geleceği bildirildi. Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseyenko, Rus heyetin 1-4 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’ye gideceğini açıkladı. Alekseyenko’nun verdiği bilgiye göre Rus yetkililer, yaş meyve sebze ürünlerin ne tür sağlık kontrollerinden geçtiğine dair Türk yetkililerden bilgi alacak. Görüşmelerin ne zaman sonuçlanacağı yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Alekseyenko, sürecin uzun süreceğini söyledi.
Daha önce aynı tarihlerde turizm sektörüyle ilgili bir Rus heyetin de Türkiye’ye gideceği duyurulmuştu.
Rusya uçak krizinin ardından, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 17 Türk ürününün ithalatına yasak getirmişti. Daha sonra sağlıksız olduğu gerekçesiyle Türkiye’den patlıcak, marul ve kıvırcık ile kabak ve bal kabağına da yasak konulmuştu.
Bu arada Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den, Rusya’ya ihracatın artmaya başladığı açıklaması geldi. Rusya ile artan diyaloğun sonuçları ve ekonomiye olumlu etkilerinin görülmeye başladığını vurgulayan Tüfenkci, diyalogun ihracat adına olumlu olduğunu belirterek, “Rusya’ya satışlarımız bir miktar arttı.” dedi. Tüfenkci, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin daha da kuvvetlenmesi temennisini de dile getirdi.
Rus halkı temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor
Öte yandan Rusya’da süregelen ekonomik krizin, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan Rusların sayısında artışa yol açtığı belirlendi.
Yüksek Ekonomi Okulu’nun araştırmasına katılan Rusya vatandaşlarının yüzde 41’i, gıda ve giyim ihtiyaçlarına para yetiştiremediğini söyledi. Resmi verilere göre ise yoksulluk sınırının altında yaşayan Rusya vatandaşlarının oranı 15,7.
Araştırmaya göre, maddi durumunu “kötü” ve “çok kötü” olarak nitelendiren Rusların oranı da yüzde 23,2’ye yükseldi.
Araştırmaya katılan emeklilerin ise yüzde 31’i çok ciddi maddi sıkıntı çektiğini belirtti. Bu oran bir yıl önceki araştırmada yüzde 20 civarında çıkmıştı.
Türk ve Rus milli takımları Antalya’da karşılaşacak
Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecine bir katkı da futboldan geliyor. Türkiye ve Rusya A Milli Futbol Takımları, 31 Ağustos’ta Antalya’da özel bir maç yapacak. Özel maç, Rusya’nın ev sahipliğinde yapılacak 2018 Dünya Kupası elemeleri öncesi A Milli Takımın yapacağı hazırlık maçları çerçevesinde oynanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, karşılaşmaya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i de davet etmesi bekleniyor.
(7)