Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin başta tarım olmak üzere her alana olumlu yansıyacağını belirterek, “Öncelikli olan tarımda açılımın nasıl sağlanacağıdır. İki ülke arasında tıkanan yolların açılacağı inancı içerisindeyiz. Bu konuda her iki ülkenin çiftçileri de memnun olacaklardır” dedi.
Siirt’teki programları sırasında açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin en önemli yansımasının tarıma olacağını vurguladı.
Çelik, şöyle devam etti:
“Her alana önemli yansımaları olacak. Bunda hiç şüphe yok özellikle de tarıma önemli ölçüde yansıyacaktır. Tarıma bunun olumsuz etkileri oldu, hem Rus çiftçisi açısından hem de bizim çiftçimiz açımızdan. Bunun büyük yanlış olduğunu biz her defasında söyledik. Çünkü tarım kesiminin bu işte en ufak bir dahli yoktur. Konu uçak meselesiydi, konu başka şeylerdi.
İlişkilerin normalleşmesi her iki ülke vatandaşlarını da memnun etti. Şimdi gelinen noktada iki devlet başkanının atmış oldukları bu adımlar, her iki ülkenin halklarını da, milletlerini de memnun etmiştir. Öncelikli olan tarımda açılımın nasıl sağlanacağıdır. İki ülke arasında tıkanan yolların açılacağı inancı içerisindeyiz. Bu konuda her iki ülkenin çiftçileri de memnun olacaklardır.”
Dünya üzerinde 34 ülkede ekmek ve gıdaya, 80 ülkede ise suya ulaşmaya çalışanların olduğunun altını çizen Bakan Çelik, “Birilerinin sofrada artık olarak çöpe attıkları, birileri için bulunmaz bir nimet. Böyle bir dünyada ve coğrafyada yaşıyoruz. Aç ve açık var. Komşusu açken tok yatanlar var. Şimdi Türkiye ise etrafındaki düşmanlıkları azaltmak için büyük bir mücadele veriyor. Rusya ile ilişkilerimiz bir noktaya doğru gidiyor, İsrail’e ne şart koştuysak o şartları yerine getirttirdik ve tekrar bir diyalog ortamı başladı. Ama bu olumlu gelişmelere karşın, terör Türkiye’nin adım atmasını, kalkınmasını, birliğini, kardeşliğini bozma görevini icra etmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Tarımsal destekler artırılacak”
Avrupa Birliği’nin tarıma yüzde 40 bütçe ayırdığına dikkat çeken Çelik, dünyanın tarımı keşfettiğini, gıda olmadan hayat olmayacağını belirtti. Tarımın kıymetinin tekrardan gün yüzüne çıkmaya başladığını vurgulayan Çelik, onun için hangi bölgede hangi ürün varsa onları öne çıkartacak şekilde destekleri artıracaklarını dile getirdi.
“Ruslar damak tadına kavuşacaklar”
Ankara’da bir grup gazeteciyle sohbetinde de Rusya ile ilişkilerin normalleşmesine değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ilişkilerin yeniden geliştirilmesinin sadece Türk çiftçisi açısından değil, Rus üreticiler açısından da çok önemli olduğunun altını çizdi.
Varılan anlaşmanın sadece tarım üreticisi açısından değil turizm için de önemli sonuçları olacağını anlatan Çelik, “Rusya ile sorunların aşılması, hem Türk hem de Rus tarım üreticisi için önemli bir adım olmuştu. Bu durum, iki ülke açısından da sürdürülebilir değildi. Türk çiftçisine çok katkısı olacak. Büyük bir canlanma yaşanacak. Her iki taraf da bu işten kârlı çıkacak. Zaten bundan 15-20 gün önce iki ülkenin tarım bakanlıkları düzeyinde temaslar yapıldı. O zaman da iki ülkenin üreticisi üzerinde yarattığı etki konusunda her iki taraf da hemfikirdi. 6-7 aydan beri yaşanan bu kötü dönem inşallah bir daha yaşanmaz. Tamamen kapanmış olmasını diliyorum” dedi.
Bakan Çelik, bundan sonra atılacak adımlara ilişkin de, “İlk Bakanlar Kurulu toplantısında, bunun değerlendirmesi yapılacak. Ambargonun kaldırılması ilk adım olacak. Uygulanması biraz zaman alabilir, ama sonuçlarını göreceğiz. Ruslar damak zevklerine uygun, zaten alıştıkları lezzetlere yeniden kavuşacaklar. Turizm açısından da gittikleri ülkelerden memnun olmadıklarını duyduk, Antalya’nın konforunu başka yerlerde bulamıyorlardı” ifadelerini kullandı.
Rusya’ya da katkısı olacak
İlk etapta, meyve sebze ve narenciye üreticisinin fayda göreceğini kaydeden Çelik, “Bu süreçte başka ülkelerin üzerinden ürünleri ulaştırmaya çalıştık, yeni pazarlar bulduk, ama bunun bir maliyeti vardı. Rus üreticisi açısından bakarsak da Rus buğday üreticisinin işine yarayacak. Bizim buğday ithal ettiğimiz ülkelerin başında Rusya geliyordu. Buğday üreticisinin mağdur olduğunu biliyoruz. 3 milyar dolar ithalatımız vardı, Rusya’dan. Yani ithalatımız ihracatımızdan daha fazla. Dolayısıyla onların da ciddi mağduriyetleri oluşmuştu. Bu ilişkinin yeniden tesis edilmesinin, Türkiye kadar Rusya’ya da katkısı olacaktır” diye konuştu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)