Rusya, Türkiye’den sebze ve meyve ithalatını tamamen yasaklamayı planlıyor. Rosselhoznadzor Başkan Yardrımcısı Julia Shvabauskene, “Türkiye’den sebze ve meyve ithalatında hali hazırda yasaklanmamış olanlarına da yasak getirmeyi düşünüyoruz” dedi.
Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının geçen yılın Kasım ayında düşürülmesinin ardından Rusya, Türkiye’den ithal edilen bazı gıda ürünleriyle ilgili yaptırım uygulamıştı. Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor), Türkiye’den sebze ve meyve ithalatını gelecek hafta tamamen yasaklamayı planlıyor. Interfax’a konuşan Rosselhoznadzor Başkan Yardrımcısı Julia Shvabauskene, “Türkiye’den sebze ve meyve ithalatında hali hazırda yasaklanmamış olanlarına da yasak getirmeyi düşünüyoruz” dedi.
Rusya Tarım Bakanlığındaki ihracat ve ithalatla ilgili ürünleri teslim alan teknik birimin, Türkiye’den Gıda Genel Müdürlüğü bünyesindeki teknik birimle görüşme talebinde bulunması üzerine Moskova’ya gönderilen heyetin yaptığı görüşmelere dair Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıklama yapmıştı.
“Umarım, iki ülke arasında hiç ilgisi olmayan bu alandaki olumsuzluklar ortadan kalkar”
Çelik açıklamasında, Rusya’nın belirli ürünlere koyduğu ambargoların devam ettiğini hatırlatarak, şöyle konuşmuştu: “Bu ürünlerle ilgili kısıtlamanın kalkacağı şeklinde güzel, seviyeli, düzeyli görüşme gerçekleşmiş. Ama hükümet düzeyinde, yani konan engellerle ilgili bir değerlendirme yapma yetkisi zaten o heyette yok çünkü o biraz daha hükümeti ilgilendiren düzeydeki değerlendirmeler ama geçici engel konan ürünlerle ilgili Türkiye zaten öteden beri Rusya ile ilişkilerinde bu değerlendirmeleri karşılıklı paylaşıyor. Bu paylaşımı yapacağız.
Büyük ihtimalle onlarla ilgili bir engellemenin olmayacağı şeklinde bir izlenimle arkadaşlarımız döndüler. Bu yönüyle bu teknik heyetlerin iletişimi devam ediyor, devam edecek. Umarım bunlar diğer kısıtlama getirilen ürünlerle ilgili de bir yol, bir kapı açar ve iki ülke arasında hiç ilgisi olmayan alandaki bu olumsuzluklar ortadan kalkar. Bizim meyvemizi, sebzemizi mutlaka dünyada tüketecek birçok ülke, bölge, birçok halk var. Böyle bir coğrafya burası. Bu yönüyle bir endişemiz yok ama geçici sürelerde yaşanan pazar çeşitliliğinin istenilen düzeyde olmamasından kaynaklanan sorunlar var. Belki bu ve benzeri krizler yeni pazar alanlarına, yeni bakış açılarına sebep teşkil edebilir.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(6)