Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Sergey Dankvert, Türkiye’den ithal edilen gıda ürünlerinin tamamen yasaklanmasını planlamadıklarını açıkladı.
Türkiye’nin tarım ve gıda ürünlerine ambargo konusunda karar verici konumundaki Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert, Türk gıda ürünlerine yönelik ambargo konusunda Rus Haber Ajansı RIA Novosti’ya konuştu.
Ajansın haberine göre, Dankvert, Türk yetkililerin ithal edilen ürünlerle ilgili Rusya’nın endişelerine yapıcı yaklaştığını, bu nedenle Türkiye’den ithal edilen gıda ürünlerinin tamamen yasaklanmasının düşünülmediğini söyledi.
Türkiye’den ithal edilen gıda ürünlerinin gereken koşulları sağlaması gerektiğini belirten Dankvert, “Bu konuda da gerek Rus, gerek Türk tarafı çalışıyor. İlerleme kaydettiğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.
Rusya, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının 24 Kasım 2015 tarihinde Türk savaş uçakları tarafından düşürülmesi üzerine gıda ambargosu da dahil bir dizi yaptırım kararını uygulamaya koymuştu.
1 Ocak 2016 itibarıyla Türkiye’den tavuk ve hindi eti ile portakal, mandalina, üzüm, elma, armut, şeftali, çilek, domates, soğan, karnabahar, brokoli ve salatalık gibi yaş meyve sebzelerin ithalatını yasaklayan Rusya, son olarak marul ile kabak ve balkabağı ithalatını da yasaklamıştı.
Hurma ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı
Bu arada hurma ithalatına yönelik düzenleme ile gümrük vergisi yüzde 25’ten yüzde 0’a çekildi.
Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Rejimi Kararı’a ek kararına göre, Malezya, AB ülkeleri ve diğer ülkelerden ithal edilen hurma için yüzde 25 olarak uygulanan gümrük vergisi oranı sıfırlandı. Karar ile Güney Kore’den için daha önce yüzde 15,9 olarak uygulanan gümrük vergisi oranı da sıfıra düşürüldü.
Böylece daha önce Gürcistan ve Bosna Hersek için yüzde 0’a çekilen hurma ithalatında gümrük vergisi oranı, diğer ülkeler için de sıfırlanmış oldu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(8)